Предности трешње: Мало њих зна да ово укусно воће има бројне особине које су добре за ваше здравље
Сви уживају да уживају у сочним црвеним трешњама током летње сезоне. Ово живописно црвено воће је одлична мешавина слатких укуса са трнцима киселости и додаје савршену боју вашим десертима. Трешње се могу јести сирове или се такође могу користити у разним рецептима као што су торте, колачи, пите и колачи од сира. Предиван су прелив за чинију јогурта или житарица за доручак.
Али мало ко зна да ово укусно воће има бројне особине које су добре за ваше здравље. Назване као једна од најздравијих супернамирница, трешње имају „највећу лековиту вредност јер су богате антиоксидансима, добро су против упале и корисне су у превенцији и лечењу гихта. Оне су такође једно од ретких воћа које садржи мелатонин, који може помоћи у лијечењу несанице“, наводи се у књизи „Healing Foods“.
Прочитајте још: Да ли су наше баке биле у праву? Научници открили како ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ делује на тело
Богате су витаминима Ц, А и Е, а нутриционисти их препоручују у неограниченим количинама јер чисте организам од токсина, а не иритирају желудац.
Меснат плод је одличан извор калијума, гвожђа, цинка, бакра и мангана, али мало ко зна да су и петељке одличне за здравље.
За шта су добре петељке трешања?
Уколико скувате чај од петељки трешања, ево какве све позитивне ефекте можете осетити:
- Овај напитак погодују раду бубрега и мокраћних канала. Такође, верује се да може да помогне у избацивању бубрежних каменчића.
- А осим што окрепљује цело тело и враћа енергију, овај чај је добар и за особе које пате од реуме.
Припрема се врло једноставно. Све што је потребно је да урадите следеће:
Петељке добро осушите на сунцу, а затим у литар воде прокувајте шаку петељки. Склоните са ватре и поклопите тацном. Оставите да одстоји око сат времена и након тога процедите.
Сад је напитак спреман за употребу, а уколико желите можете га засладити медом. Напитак се пије 3-4 пута дневно.