Сезона је зрења крушака, које можемо користити и у бројне лековите сврхе
Крушке су сезонско воће, које сазрева у периоду од августа до септембра и које у том периоду треба да конзумирамо у што већим количинама због бројних лековитих дејстава. Препоручују се за лечење кашља код туберкулозе и болести горњих дисајних путева, грознице, дијареје. Висок ниво витамина Ц и бакра у плоду крушке смањиће ниво слободних радикала у телу и на тај начин спречити оштећења ћелија. Фиксирајућа својства су најизраженија код дивљих крушака, али и домаће крушке никако не треба занемаривати.
Прочитајте још: Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу
Плодови гајене и дивље крушке користе се у свежем, сушеном и конзервисаном облику, као и за припрему џема, мармеладе и разних пића (квас, компот, јабуковача, есенције). Осушене и младе семенке крушке користе се као замена за кафу. У народној медицини куване, печене крушке, као и одвар од сувих крушака. Кувана крушка има диуретички, антипиретички, антисептички ефекат. У исту сврху користи се и децокција крушке, препоручује се код бубрежних каменаца.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Свакодневан унос бар једне крушке ће вам помоћи у регулацији телесне масе и смањити ризик за настанак хроничних болести као што су хипертензија, дијабетес и срчана болест. Ово воће може приуштити свако, а његов редован унос може задовољити потребе вашег организма за уносом великог броја витамина и минерала. Све сорте крушке имају адстрингентно дејство. Крушке лече ране, тамне зидове желуца, гасе жеђ и смирују жуч. Густо кувани сок од крушке је користан за жучну дијареју. Сок од крушке је извор бројних витамина, каротеноида, препоручује се у дијететској исхрани као лек за јачање капилара.
Припрема одвара од крушака
Помешајте 100 грама сувих крушака и 75 грама овсених пахуљица па све заједно кувати у 500 милилитара воде највише 30 минута. Оставити 1 сат и процедити. Пијте 50 до 100 милилитара 3-4 пута дневно пре оброка за дијареју, гастритис, колитис, уролитијазу, кашаљ, прехладу, туберкулозу.
Лечење простатитиса
Узмите 1 шољу сувих исецканих крушака па их прокувајте док не омекшају у 0,5 литара воде, оставите 4 сата, узимајте по 1/4-1/2 шоље 3-4 пута дневно. Ефекат је невероватан, долази после неколико дана, а дуготрајна употреба компота од крушке доводи до потпуног излечења.
Лечење гљивичних обољења и дерматитиса
Јединствена особина крушке је да је природни антибиотик. Младо лишц́е крушке, свеже или суво, прокувајте - чашу листова прелијте са 0,5 литара кључале воде, инсистирајте на лаганој ватри 2-3 минута, оставите да се охлади и нанесите лосионе на болна места.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ