Уколико кувате супу или чорбу потрудите се да се у њој увек нађе и пашканат.
Ово поврће беличасте боје веома је корисно за здравље. Његова конзумација важна је за очување правилног функционисања нервног система, будући да садржи велике количине витамина Б3.
Прочитајте још: 6 МАГИЧНИХ КРИСТАЛА: Донеће добре вибрације, позитивну енергију и благостање
Пашканат има и снажно антиреуматско и антитоксично дејство. Отвара апетит, а због високог садржаја влакана помаже рад црева и позитивно утиче на пробаву.
Због тога што подстиче мокрење, користи се и за лечење камена у бубрегу. Садржи и активну материју - пастинацин, која делује против грчева и шири крвне судове, чиме се снижава крвни притисак.
Одличан је за бубреге, јер избацује воду.
Пашканат је добро превентивно средство и код кардиоваскуларних обољења и побољшава одбрамбену моћ организма.
Овај лековити корен изузетно је богат минералима. Обилује магнезијумом, бакром, сумпором и гвожђем, а натријума има врло мало, па спада у вредне дијеталне намирнице.
Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији
У народној медицини, пашканат се сврстава у поврће које има афродизијачка својства.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ