Ukoliko kuvate supu ili čorbu potrudite se da se u njoj uvek nađe i paškanat.
Ovo povrće beličaste boje veoma je korisno za zdravlje. NJegova konzumacija važna je za očuvanje pravilnog funkcionisanja nervnog sistema, budući da sadrži velike količine vitamina B3.
Pročitajte još: 6 MAGIČNIH KRISTALA: Doneće dobre vibracije, pozitivnu energiju i blagostanje
Paškanat ima i snažno antireumatsko i antitoksično dejstvo. Otvara apetit, a zbog visokog sadržaja vlakana pomaže rad creva i pozitivno utiče na probavu.
Zbog toga što podstiče mokrenje, koristi se i za lečenje kamena u bubregu. Sadrži i aktivnu materiju - pastinacin, koja deluje protiv grčeva i širi krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak.
Odličan je za bubrege, jer izbacuje vodu.
Paškanat je dobro preventivno sredstvo i kod kardiovaskularnih oboljenja i poboljšava odbrambenu moć organizma.
Ovaj lekoviti koren izuzetno je bogat mineralima. Obiluje magnezijumom, bakrom, sumporom i gvožđem, a natrijuma ima vrlo malo, pa spada u vredne dijetalne namirnice.
Pročitajte još: Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji
U narodnoj medicini, paškanat se svrstava u povrće koje ima afrodizijačka svojstva.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU