Када је реч о контраиндикацијама морате бити много опрезни...
Рен или хрен је азијско поврће са великим листовима и белим кореном. Његово лишће се користи за кисељење краставаца, а од корена се прави пикантни сос.
Корисна својства и примена
Хрен је познат као природни антибиотик, по својим својствима сличан белом луку и ђумбиру. То је због садржаја синегрина, уља са снажним антибактеријским својствима које даје хрену добро познати слатки укус.
Још једно од његових чудесних својстава је аналгетик: рен чини чуда од болова у мишићима, па се у народној медицини од њега често праве тинктуре.
Прочитајте још: Зашто дете не треба да носи јакну када је у АУТО-СЕДИШТУ? Многи греше, а може да буде опасно
Хрен има и деконгестивна својства, због чега се користи током прехладе – може помоћи у уклањању слузи и прочишћавању дисајних путева. Коначно, поврће има моћна диуретичка својства, тако да може помоћи код отока.
Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан
Па, у кулинарству, овај корен се користи као појачивач укуса и сос за грицкалице - само нарендан и помешан са парадајзом, белим луком, црвеном паприком или се користи у чистом облику.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ