Зачини су саставни део сваког кулиранског оброка, а да ли сте знали какав ефекат они имају на наше здравље?
Јела без додатка босиљка, першуна, оригана и осталих ароматичних травки су нам готово незамислива. Јесте ли се икад запитали која се то лековита својства крију у овим зачинским биљкама које увесељавају наша непца? Сигурни смо да ћете бити изненађени новим сазнањима.
Прочитајте још: МЕД ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА - традиционалан рецепт: Пуне су витамина Ц, подижу имунитет и ослобађају вас упорног кашља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Босиљак ублажава бол
Наиме, уља босиљка крију компоненту звану еугенол који има антиупална својства и ублажава бол.
Мирођија
сјајно решава проблеме штуцања. Истраживања су показала да чај скуван од мирођије тренутно зауставља штуцање, док сте рекли „кекс“.
Мента
Одлична је за болове у стомаку. Листови менте помажу у борби против надутости, стомачних грчева и многих других проблема узрокованих лошом пробавом.
Свеже зачинско биље чувајте у малим теглицама у које ћете насути мало воде, покријте их пластичном фолијом и чувајте у фрижидеру
Оригано ојачава имунитет
Ова биљчица без које нам је пизза незамислива је веома снажан антиоксидант и има антибактеријска својства која помажу да се организам избори са многим инфекцијама и болестима.
Першун ојачава срце
Першун је веома богат фолном киселином која помаже да се смањи природна амино киселина у организму која се зове хомоцистеин. Ова амино киселина може да оштети крвне судове и на тај начин повећа ризик од срчаног удара.
Рузмарин побољшава вид
Најновија истраживања су утврдила везу између киселине која се крије у рузмарину и заштите од оштећења мрежњаче ока.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ