Ne zaboravite da ovih dana trpezu obagatite kestenom - kuvanim, pečenim ili u pireu, svejedno je.
Ovaj ukusni plod zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, brzo izaziva osećaj sitosti, a nije previše kaloričan.
Pročitajte još: Sedam ZDRAVSTVENIH UPOZORENJA koja nam šalju USNE
Kesten je dobar i za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, jer se u njemu nalazi jedinstvena kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma. S obzirom na to da je bogat i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja. Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.
Odličan za dijabetičare, savršen za srce!
Ukoliko ste često umorni, a uz to i anemični, pravi prirodni lek je kesten, jer sadrži visok sadržaj gvožđa.
Kesten ima i efekat kardio-štita, jer sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina. Usled niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je i u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije.
Pročitajte još: Ruski ISCELITELJ Golubovski: Kora nara rešava POREMEĆAJE U CREVIMA
NJegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu. Uz sve navedeno, kesten omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU