Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У овом племену мушкарац своју жену дели са браћом и оцем: Оно што се очекује од те супруге је језиво

У цивилизованом свету полиандрија је и даље табу тема. Ипак у Непалу је то део традиције која се поштује годинама

1721387753_360031_profimedia0718147058_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Постоје земље у којима мушкарци поједностављују свој живот тако што уживају у полигамији, док неке жене претварају браћу својих супруга у законите мужеве.

Полиандрија која подразумева брачну заједницу коју чини једна жена и више мужева и данас је активна у Непалу. Тамо је та брачна заједница и законом дозвољена.

Ова врста брака је посебно популарна у племенима севера и свероистока Непала, где је земље мало а браћа не желе да се деле када се ожене. Стога им је било природно да имају једну жену и да сви остају да живе у истој кући или имању.

Ова традиција је настала пре више од 28 векова. У древном идијском епу "Махабрбарата" принцеза Драупади је покушала да од бога Шиве измоли мужа. Јунакњиа се пет пута обратила божанству, а он ју је чуо свих 5 пута па ју је наградио са 5 мужева. Ова традиција се веоковима одржала на подручју Непала.

Али како функционишу ови бракови између једне жене и више мушкараца?

Мушкарци обављају све послове које су намењене и женама. Један ради у пољу, други тка ћилиме и корпе за продају, трећи продаје све то на пијаци, четврти води домаћинство, пети чува децу, а шести иде на посао да прехрани породицу.

А шта жена ради? Она мора да буде лепа. На њој је да носи накит од тиркиз и корала који симболише благостање и мир у породици. Жена треба да буде срећна и задовољна и то је важно за мушкарце из те породице. Али зашто жене нерадо улазе у те бракове?

Зато што ти бракови нису склопљени из љубави. Често најстарији брат себи бира жену, а потом је дели са млађом браћом. Најстарији брат одређује динамику интимних односа, а жена је обавезна да задовољи сваког брата и да сваком роди по једно дете.

Најстарији брат распоређује имовину на сву браћу. Иначе, чак је и оцу браће дозвољено да спава са снајом и он користи то право.

Уколико остала браћа нису пунолетна, жена их узима под своје окриље и одгаја до пунолетства, замењујући њихову мајку.

Ипак, жена има право да се разведе ако је муж неподобан, али оне то ретко чине јер тиме губе статус у друштву.

Један од главних предности овог брака је богатство. Овакве породице су неколико пута богатије од стандардних. Ако један од браће одлучи да се одвоји, имање се дели на једнаке делове, што значи да све што је породица стекла наставља да расте.

У Непалу је полиандрија много чешћа него полигамија. Мушкарци не жуде да буду главни у кући, њима је важно да имају безбедан дом и да је ривалство на минумуму.

Што се жена у овим племенима чини, оне живе заштићене од свих питања типа: "Чије је дете? И ко је наследник?" Сва деца су њихова и наследници су подједнаких делова имања.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas