Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Старе цаке за фарбање ускршњих јаја: Добићете омиљене нијансе природним бојама без хемије

Савети за природно добијање боја за фарбање ускршњих јаја уз помоћ поврћа

1713016016_360216_ljubicastauskrsnjajajashutterstock-2105696444_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како се ближи Ускрс, многе домаћице већ размишљају колико јаја ће офарбати за овај празник и тако поштовати традицију, али још битнија ствар о којој мисле је којим техникама и бојама ће их фарбати.

У мору разних трикова, издвојићемо вам најефикасније, а природне технике бојења, као што су разне врсте поврћа.

Не само што ћете уштедети овим начином већ ћете добити прелепе и јарке боје без хемијских додатака.

Црвена боја

У црвену боју је обавезно офарбати бар једно јаје које ће бити чуваркућа, а природну црвену ћете добити тако што ћете нарендати 2-3 корена цвекле и прокувати их у једном литру воде.

Жута боја

Многе домаћице избегавају ову боју за фарбање јаја јер обично испадне врло бледа, али уз нашу технику ћете добити пуну боју која ће вас задивити - сипајте кашику суве камилице у пола литре воде и кувајте око 30 минута на лаганој ватри, а на крају додајте мало сирћета. За интензивнију и сјајнију боју додајте кору наранџе у току кувања.

Зелена боја

За савршену и упечатљиву зелену боју користићемо свеж спанаћ као средство бојења. Грубо га насецкајте и "излупајте" па кувана јаја утрљавајте у спанаћ, а можете их и заједно кувати са тако исецканим спанаћем.

Љубичаста боја

Иако многима делује да је немогуће извући љубичасту боју из природе, старије домаћице знају за технику фарбања са љубичастим купусом, лавандом и наравно, љубичицама тако што ћете у 250 мл вреле воде ставити шаку цветова љубичице и кувати око 20 минута.

Шаре на јајима

Ако не желите да обојите цело јаје, најбоље је да део који ће остати необојен намажете лимуновим соком. Облике и украсе, односно шаре на јајима најбоље ћете добити уз вунени конац или гумене траке.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas