Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Речи су некад сувишне: 6 ситуација у којима је боље да ћутимо

Ћутање јесте понекад злато.

1724664096_shutterstock_1667439832.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У свету у којем нас често подстичу да активно изражавамо своје мисли и мишљење изабрати тишину може изгледати необично. Међутим, постоје многе ситуације у којима тишина постаје најефикаснији облик комуникације. Тишина није само одсуство звука, већ моћно средство које може изразити поштовање, подстаћи интроспекцију, ослободити напетости, па чак и открити истину. Понекад је најважнија ствар коју можете рећи: ништа.

Ово суслучајеви када је, по мишљењу психолога, најбоље ћутати.

1. Када сте љути или узнемирени

Јаке емоције могу отежати јасно размишљање и доношење рационалних одлука. То је зато што се емоционални центар нашег мозга, амигдала, преоптерећује, остављајући префронтални кортекс - логички део мозга - ван петље. У овом стању, ваше речи можда неће одражавати ваша права осећања и намере. Ризикујете да кажете нешто увредљиво или нешто збног чега ћете зажалити.

Тишина вам даје прилику да се смирите и саберете своје мисли пре него што их изразите. То не значи да морате потиснути своја осећања. Важно је да их изразите, али на миран и промишљен начин. Када се осећате љуто или тужно, направите корак уназад, дубоко удахните и ћутите док се не смирите.

Тишина није слабост, већ моћно средство које може помоћи вама и другима да боље разумете и осетите једни друге. Користите га мудро.

2. Кад вам неко отвори душу своју

Када пријатељ или вољена особа поделе своје бриге, може се чинити да је најбољи начин да помогнете да понудите савет или понудите решење за проблем. Међутим, психолози кажу да у таквим тренуцима тишина може бити најефикаснији одговор. Само присуство и слушање може бити од велике помоћи за особу која дели своје емоције. То му омогућава да изрази и обради своје мисли и осећања, а не да их потисне. Ваше ћутање показује поштовање према њиховој способности да се изборе са својим ситуацијама и пронађу сопствена решења. Тишина у таквим тренуцима не значи равнодушност или недостатак емпатије. Преноси разумевање, стрпљење и саосећање.

Дакле, следећи пут када вам неко прича о својим проблемима, запамтите да је понекад најбоља ствар коју можете да кажете ништа.

3. Током преговора

Ћутање такође може бити моћно оруђе у процесу преговора. Када су улози високи и тежите најбољем могућем исходу, примамљиво је испунити сваки тренутак убедљивим аргументима и контрааргументима. Међутим, тишина често може да иде у вашу корист. Када ћутите, то ствара психолошки притисак, подстичући другу страну да више прича, можда откривајући више информација него што су намеравали. Ово вам даје предност у бољем разумевању њихове позиције и развоју следећег корака. Зато, током преговора, немојте журити да испуните тишину. Прихватите то и пустите да ради за вас.

Ћутање може бити стратешки савезник који може помоћи да преокренете вагу у вашу корист.

4. Кад неко тугује

Туга је дубоко лично и индивидуално искуство. Када неко до кога вам је стало доживи бол губитка, може бити тешко пронаћи праве речи. Понекад се можете бринути да би ваше речи могле ненамерно изазвати још више бола или изгледати као неискрене. У таквим тренуцима, избор тишине може бити најсаосећајнији одговор. Утешно присуство често говори више од речи. Ако мирно седете са неким, држе га за руку или једноставно деле своју тугу, може им помоћи да се осећају подржано и уједињено. Запамтите, ваше ћутање није презир. Ово је нежно признање њиховог бола и сведочанство ваше спремности да учествујете у њиховом тешком времену. Чак и ако ништа не кажете, само ваше присуство може бити извор дубоке утехе.

5. Када желите да оговарате

Чак и ако се информација чини безазленом, ипак је то туђа лична прича, а не ваша. Одабир ћутања у таквим тренуцима показује поштовање приватности других. Тишина у овом контексту шаље снажан сигнал о вашим вредностима и карактеру. Дакле, када трачеви почну да круже, сетите се моћи ћутања и изаберите прави пут.

6. Када ваше речи могу само да погоршају ствари

Постоје тренуци када се нађемо усред жестоких расправа и емоције нас преплаве. Жеља да имате последњу реч или да докажете да сте у праву може бити неодољива. Међутим, ако ваше речи само погоршавају ствари или продубљују конфликт, време је да се угризете за језик. То не значи признати пораз или потиснути своју тачку гледишта. Ово је признање да је већа вероватноћа да ће оно што кажете у овом тренутку подстаћи сукоб него решити проблем. Одабир тишине у таквим случајевима показује снагу и зрелост. Ово показује да разумете да победа у свађи није вредна уништене везе.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas