Oglas
· · Komentari: 0

Reči su nekad suvišne: 6 situacija u kojima je bolje da ćutimo

Ćutanje jeste ponekad zlato.

1724664096_shutterstock_1667439832.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U svetu u kojem nas često podstiču da aktivno izražavamo svoje misli i mišljenje izabrati tišinu može izgledati neobično. Međutim, postoje mnoge situacije u kojima tišina postaje najefikasniji oblik komunikacije. Tišina nije samo odsustvo zvuka, već moćno sredstvo koje može izraziti poštovanje, podstaći introspekciju, osloboditi napetosti, pa čak i otkriti istinu. Ponekad je najvažnija stvar koju možete reći: ništa.

Ovo suslučajevi kada je, po mišljenju psihologa, najbolje ćutati.

1. Kada ste ljuti ili uznemireni

Jake emocije mogu otežati jasno razmišljanje i donošenje racionalnih odluka. To je zato što se emocionalni centar našeg mozga, amigdala, preopterećuje, ostavljajući prefrontalni korteks - logički deo mozga - van petlje. U ovom stanju, vaše reči možda neće odražavati vaša prava osećanja i namere. Rizikujete da kažete nešto uvredljivo ili nešto zbnog čega ćete zažaliti.

Tišina vam daje priliku da se smirite i saberete svoje misli pre nego što ih izrazite. To ne znači da morate potisnuti svoja osećanja. Važno je da ih izrazite, ali na miran i promišljen način. Kada se osećate ljuto ili tužno, napravite korak unazad, duboko udahnite i ćutite dok se ne smirite.

Tišina nije slabost, već moćno sredstvo koje može pomoći vama i drugima da bolje razumete i osetite jedni druge. Koristite ga mudro.

2. Kad vam neko otvori dušu svoju

Kada prijatelj ili voljena osoba podele svoje brige, može se činiti da je najbolji način da pomognete da ponudite savet ili ponudite rešenje za problem. Međutim, psiholozi kažu da u takvim trenucima tišina može biti najefikasniji odgovor. Samo prisustvo i slušanje može biti od velike pomoći za osobu koja deli svoje emocije. To mu omogućava da izrazi i obradi svoje misli i osećanja, a ne da ih potisne. Vaše ćutanje pokazuje poštovanje prema njihovoj sposobnosti da se izbore sa svojim situacijama i pronađu sopstvena rešenja. Tišina u takvim trenucima ne znači ravnodušnost ili nedostatak empatije. Prenosi razumevanje, strpljenje i saosećanje.

Dakle, sledeći put kada vam neko priča o svojim problemima, zapamtite da je ponekad najbolja stvar koju možete da kažete ništa.

3. Tokom pregovora

Ćutanje takođe može biti moćno oruđe u procesu pregovora. Kada su ulozi visoki i težite najboljem mogućem ishodu, primamljivo je ispuniti svaki trenutak ubedljivim argumentima i kontraargumentima. Međutim, tišina često može da ide u vašu korist. Kada ćutite, to stvara psihološki pritisak, podstičući drugu stranu da više priča, možda otkrivajući više informacija nego što su nameravali. Ovo vam daje prednost u boljem razumevanju njihove pozicije i razvoju sledećeg koraka. Zato, tokom pregovora, nemojte žuriti da ispunite tišinu. Prihvatite to i pustite da radi za vas.

Ćutanje može biti strateški saveznik koji može pomoći da preokrenete vagu u vašu korist.

4. Kad neko tuguje

Tuga je duboko lično i individualno iskustvo. Kada neko do koga vam je stalo doživi bol gubitka, može biti teško pronaći prave reči. Ponekad se možete brinuti da bi vaše reči mogle nenamerno izazvati još više bola ili izgledati kao neiskrene. U takvim trenucima, izbor tišine može biti najsaosećajniji odgovor. Utešno prisustvo često govori više od reči. Ako mirno sedete sa nekim, drže ga za ruku ili jednostavno dele svoju tugu, može im pomoći da se osećaju podržano i ujedinjeno. Zapamtite, vaše ćutanje nije prezir. Ovo je nežno priznanje njihovog bola i svedočanstvo vaše spremnosti da učestvujete u njihovom teškom vremenu. Čak i ako ništa ne kažete, samo vaše prisustvo može biti izvor duboke utehe.

5. Kada želite da ogovarate

Čak i ako se informacija čini bezazlenom, ipak je to tuđa lična priča, a ne vaša. Odabir ćutanja u takvim trenucima pokazuje poštovanje privatnosti drugih. Tišina u ovom kontekstu šalje snažan signal o vašim vrednostima i karakteru. Dakle, kada tračevi počnu da kruže, setite se moći ćutanja i izaberite pravi put.

6. Kada vaše reči mogu samo da pogoršaju stvari

Postoje trenuci kada se nađemo usred žestokih rasprava i emocije nas preplave. Želja da imate poslednju reč ili da dokažete da ste u pravu može biti neodoljiva. Međutim, ako vaše reči samo pogoršavaju stvari ili produbljuju konflikt, vreme je da se ugrizete za jezik. To ne znači priznati poraz ili potisnuti svoju tačku gledišta. Ovo je priznanje da je veća verovatnoća da će ono što kažete u ovom trenutku podstaći sukob nego rešiti problem. Odabir tišine u takvim slučajevima pokazuje snagu i zrelost. Ovo pokazuje da razumete da pobeda u svađi nije vredna uništene veze.

(Sensa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas