Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИХОЛОЗИ ОТКРИВАЈУ: Зашто људи имају константну потребу да лажу себе?

Већина људи воли да мисли да смо искрени према себи и не настављамо да лажемо сами себе из порицања или погодности. Једно истраживање показало је 4 принципа самообмане, сви су из јаких разлога.

1729772991_shutterstock_2071870640.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли сте икада себи рекли лаж јер би вам бло тешко да поднесете истину? Према истраживању објављеном у часопису Пхилосопхицал Псицхологy, не бисте били једини. У ствари, чини се да је то прилично уобичајено и прилично предвидљиво, при чему психолози идентификују четири принципа самообмане, пише мбг.

Ево четири фазе кроз које пролазимо када себи говоримо лажи, према овом истраживању:

1 . Преуређују своја уверења


Прва стратегија самообмане коју су описали психолози јесте реорганизација веровања, која у суштини значи убеђивање себе у нешто тако што желите да нешто друго буде истина.
На пример, ако је отац уверен да је његов син добар ученик, а син доноси лоше оцене, он може прво да каже да тај предмет није важан или да наставник није добро објаснио градиво.

2. Селекција чињеница кроз свесну акцију


Следећа стратегија јесте "селекција чињеница кроз сввесну акцију". То укључује избегавање људи, места и/или ствари које би могле да изазову когнитивну дисонанцу представљањем чињеница које се противе вашим уверењима. У поменутом примеру са отцем и сином ова стратегија би могла изгледати као да отац прескаче родитељски састанак.

3. Сумња у кредибилитет


Лако је сумњати у некога или нешто када поткопавате његов кредибилитет, па је то трећа стратегија идентификована у том истраживању. На крају крајева, ако нема јасног доказа, визуелног (или на други начин опипљивог) доказа, лакше је негирати проблематичну истину.

4. Стварање чињеница из двосмислености


И на крају, имамо оно што истраживачи називају „генерисањем чињеница из двосмисленог стања ствари“.  То укључује погрешно тумачење ситуације на начин који веома згодно функционише са причом коју сте већ смислили у својој глави.

На пример, ако љубазни наставник математике нежно сугерише да се син не сналази, а отац би очекивао јасну изјаву у случају потешкоћа, он може тумачити значајну љубазност и благ опис као позитиван процена способности његовог сина.

Зашто људи себе лажу?


Поред жеље да схвате методе које користимо да лажемо себе, психолози су такође желели да открију зашто то уопште радимо. И која је њихова теорија? Самообмана чува нашу слику коју имамо о себи и помаже нам да останемо мотивисани.

"То нису злонамерни начини чињења ствари, већ део основне когнитивне опреме људи да сачувају свој устаљени поглед на себе и свет“, објашњава Њуен и додаје: "Ова когнитивна тенденција је катастрофална у временима радикално нових изазова који захтевају брзе промене у понашању“.

Сенса 

Бонус видео: 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas