Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да за само неколико секунди препознате да неко лаже? Мали покрети тела одају ЛАЖ

Специјалиста за говор тела Скот Тејлор рекао је да неки трагови на лицу показују да ваш саговорник не говори истину.

1721807669_shutterstock_1246077505-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То укључује често трептање, додиривање лица, црвенило образа и необичне покрете очију. Специјалиста је такође рекао да постоје и неки детаљи у језику који одају људе када лажу.

Скот Тејлор је радио са агентима ФБИ и испитивачима у заливу Гвантанамо, где је научио о „говору тела, микроекспресијама лица, детекцији лажи, утицају на понашање и речи које треба анализирати“, радио је у области безбедности, безбедности и ризика 30 година.

Он је за Фемаил рекао да сваки „подсвесни“ сигнал није нужно индивидуални траг да особа лаже, али треба да будете свесни комбинације неколико таквих трагова.

- Не постоји јединствен индикатор лагања, али комбинација фактора говора тела и неких речи може нам дати важне трагове - каже стручњак.

Неки „веома очигледни знаци“ лагања су „повећан број трептаја, лизање усана и гутање“. Трепћемо 12 до 14 пута у минуту, а у случају људи који су у стресним ситуацијама, стопа трептања се повећава“, рекао је он.

- Оно што још можемо да приметимо јесте лизање усана и суво гутање. Када људи лажу, њихов ниво кортизола, хормона стреса, расте, а уста им се суше јер се производња пљувачке смањује - додаје он.

Скот такође каже да људи „несвесно“ додирују своје линије лица, као што су јагодице, када не говоре истину. Такође, они штите три подручја „снаге“, као што су брада, пупак и препоне.

Особа која лаже мења положај тела

- Она увлачи браду у груди или лагано окреће своје тело у другом правцу да би вам уклонила приступ том трбушном делу, што постаје очигледно када пратите ове трагове - изјавио је специјалиста.

Скот такође каже да сви лажу у свакодневном животу, укључујући и животне партнере који лажу једни друге у једној од 10 интеракција, али да нису све лажи злонамерне.

- Различите су ствари, од тога колико нешто кошта, у које време ћете бити код куће, 'одлазим сада', кад заправо не одлазите“, рекао је Тејлор. „Већина лажи је пропуст, а не намерно стварање лажи - наставио је он.

Стискање усана и црвенило су други потенцијални знаци када неко није искрен. Али морате узети у обзир да стидљиви или уплашени људи имају тенденцију да реагују на овај начин у својим интеракцијама са другима, не нужно када лажу.

- Када сте под стресом, имате већи ниво адреналина који чини да крв интензивније циркулише, па ће више крви бити близу површине коже, што доводи до црвенила - каже Скот.

Покрет очију је показатељ лагања

Ако особа покушава да изговори сложену лаж, Скот каже да је најлакши начин да се то каже на основу промена у начину на који се крећу њене очи.

Када стварају различите елементе у уму, људи фокусирају поглед на одређене тачке“, каже стручњак. Он додаје да имамо две врсте памћења: епизодно, што значи оно што сте искусили, и семантичко, које представља оно што знате.

- Када вам поставим питање типа ’где сте паркирали ауто’ или 'која је пета реч у државној химни' или 'шта је на полеђини неке новчанице?', ваше очи ће природно отићи до одређене тачке. Након што имамо интеракцију са људима и знамо на коју тачку усмеравају свој поглед, а када им поставите питање, одлазе очима на сасвим другу тачку, али и показују друге трагове, као што је промена обрасца говора, све су то показатељи лажи - објашњава стручњак.

- Они који говоре истину преносе информације, а они који лажу покушавају да вас убеде. Стога, нема потребе да кажете '100% сам сигуран' ако сте сигурни у нешто. Ти људи вам 'продају' лаж, не говоре вам истину, па вам дају убедљиве речи или додатни контакт очима јер мисле да 'желите да буду убедљивији’ - каже Скот.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas