Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО ТРЕБА ДА РАДИТЕ КАДА УСТАНЕТЕ: Откривамо вам најбољи план устајања

Већина нас дан почиње великом грешком. Прочитајте како треба да започнемо јутро да бисмо уживали у енергији до краја дана.

1726233234_shutterstock_2455925403.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Шта прво радите када устанете ујутру? Да ли се окрећете уместо да устанете? Или се можда лењо упутите према кухињи да бисте уживали у ароматичној кафи? Колико људи, толико ритуала. Ипак, једно је сигурно - већина нас дан почиње озбиљном грешком. Сазнајте шта би требало да урадите ујутру да бисте уживали у енергији до краја дана.

Први "смртни грех" са којим се сви суочавамо јесте да стално живимо у журби и трчању. Почињемо да јуримо одмах од устајања, обично неиспавани. Онда може да буде само горе. Како започињемо дан од велике је важности. Прочитајте шта саветује доктор Михал Домашевски на свом Јутјуб каналу. Постоји неколико начина који могу да олакшају почетак.

Прва грешка: Још пет минута...
Шта радите када ваш аларм на телефону почне да звони? Искључите га и...? Већина нас не устаје из кревета одмах након буђења, већ кратко одспава. "Још пет минута" звучи веома безазлено, а заправо одузимамо много енергије у старту. Како истиче стручњак за спавање Тимоти Моргенталер, већина научника за спавање каже да нас додатно спавање чини поспаним. Зашто? Зато што током ових неколико или десетак минута нисмо у могућности да прођемо кроз све фазе спавања и будимо се у фази дубоког сна. Ефекат је супротан од замишљеног. Дремање након буђења чини нас уморнијима.

Друга грешка: Кафа
Када устанемо из кревета, природно тражимо "помоћ". У овако тешком тренутку волимо да посегнемо за кофеином да нас пробуди и дигне на ноге. Нажалост, испијање кафе након буђења је бесмислено и није нам физички потребно. Штавише, може чак да има супротан ефекат од очекиваног. Према истраживањима, испијање кафе након буђења може да смањи ниво кортизола, хормона стреса одговорног за узбуђење. Ујутру, нивои кортизола су високи и није им потребна додатна стимулација. Најбоље време за кафу је десет сати ујутру, тада ниво хормона стреса почиње да опада и добро би нам дошла мала помоћ.

Шта радити након буђења?
Најбоље је попити чашу воде, још боље са лимуном. Ово је увек одлична идеја јер нисмо узимали течност најмање неколико сати. Тело ће нам увек захвалити за добру хидратацију на почетку. Према истраживачу говора тела Ејми Кади, најбољи начин за успешан дан је и да се истегнете ујутру. Можете то да урадите у кревету. Зашто је то толико важно?

Према њеном истраживању спроведеном на Харварду, већина људи проводи ноћ у феталном положају, што утиче на ниво стреса који осећају. Иако положај који подсећа на склупчану лопту делује опуштајуће, након буђења ни тело ни ум нису задовољни. Испоставило се да се људи који спавају склупчани, буде под већим стресом од оних који слободно леже у другом положају.

Најбољи план устајања
Да би устајање било пријатно, добро је да се држите зацртаног ритуала који ће увести навике које вас стимулишу на живот. Према речима стручњака, детаљно планирајте своје јутарње активности.

Отворите прозоре - омогућавање дневног светла повећава лучење серотонина. Мрак, међутим, изазива повећану поспаност.
Попијте чашу воде - после целе ноћи, вашем телу је потребна хидратација.
Једите доручак - најкасније пола сата након буђења. Захваљујући томе, добићете енергију и обезбедићете одговарајућу хормонску равнотежу и метаболизам у телу. Недостатак доручка савезник је метаболичких болести.
Додајте оно што волите у свој план - нпр. читање новина или туширање.
Када устајање постане структуриран и редован део вашег дана, осећаћете се много боље током дана. Такође ћете избећи непотребан стрес изазван претераним спавањем и трком. Запамтите, ваше тело воли редовну рутину.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas