Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЧИНИ ДА ЖИВИТЕ ЛЕПО: Пре свга престене да бринете око ствари које не можете да промените

У чему је тајна среће? Уметност небриге није у томе да будете хладни или равнодушни већ о фокусирању на оно што вам је заиста важно.

1728391663_shutterstock_2226115257--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ако се питате у чему је тајна среће - најважније је да научите једну важну ствар: да не марите толико. Ради се о томе да мудро бирате своје битке и пустите остало.

Живети срећан живот није у томе да уопште не бринете, већ да бринете о правим стварима. То је уметност, а као и за сваку уметност - потребна вам је пракса.

Имамо за вас 8 једноставних начина да савладате уметност небриге и утрете свој пут ка срећи.

1. Прихватите несавршеност


Живимо у свету опседнутом савршенством. Од беспрекорних Инстаграм налога до пажљиво одржаваних домова, постоји стални притисак да будете савршени.

А истина гласи – савршенство је илузија. Оно је недостижно и исцрпљујуће. Прихватање несавршености је први корак ка савладавању уметности небриге. Схватите да је живот неуредан, а грешке су неизбежне.

Прихватите своје мане и неуспехе, ослободите се терета нереалних очекивања. Несавршености нас чине људима и јединствено лепим.

2. Мудро бирајте своје битке


Једна од највећих лекција гласи да није свака битка вредна борбе. Не морате никоме да доказујет да сте у праву. То је исцрпљујуће, доводи до стреса и затегнутих односа. Не морате да победите у свакој расправи. Свесно бирајте битке. Запитајте се: Да ли је било шта вредно вашег мира? Ако је одговор не, пустите то.

3. Научите да кажете не


Супротно популарном веровању, 'не' је потпуна реченица. Често се плашимо да не разочарамо друге, да пропустимо прилике или да се понашамо као непристојни... Истраживања сугеришу да људи који имају способност да кажу 'Не' имају мање шансе да доживе осећај сагоревања, депресије и анксиозности.

Поставите граница и трађите њихово поштовање. Када се суочите са захтевом или позивом, размислите да ли је то у складу са вашим приоритетима, вредностима и благостањем.
Запамтите, у реду је рећи "не".

4. Вежбајте одвојеност


Један од основних принципа будизма је концепт невезаности. Учи нас да је узрок патње везаност за ствари, људе и исходе. Вежбање одвојености подразумева прихватање несталности живота, разумевање да се ствари мењају, да људи долазе и одлазе, а да су резултати често ван наше контроле.

Учећи да се одвојимо, ослобађамо се потребе за контролом и страха од губитка. Учимо да ценимо оно што имамо без да се држимо тога. Ради се о проналажењу мира у садашњем тренутку, без обзира на то шта он носи.

5. Дајте предност бризи о себи


Схватите важност бриге о себи. Људи су стално у покрету, покушавајући да испоштујем рокове и угодим свима око себе - јер мисле да то води успеху. И онда ударе у зид, сагоре, буду под стресом и далеко од среће.

Брига о себи није себична, већ неопходна. Уложите време у активности које су вам донеле радост и мир. Одморите се, добро једитр и правите паузе када је потребно. Заштитите ментално здравље, ограничите изложеност негативности, токсичним људима на друштвеним медијима и окружите се позитивношћу.

6. Прихватите нелагодност


Један од кључева срећног живота јесте прихватање нелагодности. Нелагодност је често знак раста и учења. Осећате се непријатно када учите нову вештину или улазите у непознату ситуацију. Та нелагодност је знак да померате своје границе и растете. Уместо да избегавате нелагодност, позовите је.

7. Негујте захвалност


У потрази за срећом, често занемарујемо једноставну, а опет моћну праксу – захвалност. Цените оно што тренутно имате, признајте добро у вашем животу, ма колико мало изгледало.

Студије показују да практиковање захвалности може повећати ниво среће, смањити стрес и побољшати опште благостање. Започните дневник захвалности. Сваки дан запишите три ствари на којима сте захвални.

Срећа није у томе да имате све што желите. Ради се о томе да цените све што имате.

8. Дефинишите сопствени успех

Најважнија ствар коју треба схватити на овом путовању јесте да је срећа дубоко лична. Оно што једној особи доноси радост можда неће имати исти ефекат на другу. Стога је кључно да дефинишете сопствену верзију успеха. Ваш успех можда није високо плаћен посао или велика кућа.

Можда је то слобода да се бавите својом страшћу, проводите квалитетно време са вољенима или правите разлику у нечијем животу. Ви сте аутор свог живота. Дефинишите сопствени успех и тежите томе.

Сенса 

Бонус видео: 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas