Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мали трикови за "победу" у свађи: Адвокати имају савете за постизање разумевања

Неразумевање често доводи до свађа, а како до тога не би дошло, важно је да знамо како да на најбољи начин кажемо оно што желимо

1721735208_shutterstock_1498261448.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Емоције често преплављују и ометају способност да се постигне напредак или да се постигне разумевање.

- Вец́ина аргумената је непродуктивна јер су људи превише фокусирани на покушај "победе" у расправи уместо да гледају ширу слику - рекао је адвокат за ХуффПост.

Он је нагласио да преиспитивање начина на који приступамо аргументима може побољшати не само наше односе, вец́ и наш професионални и лични живот уопште.

- Свађа има негативну конотацију, али не би требало. Аргументи су друштвени процес и свако треба да има за циљ да буде ефикасан у вештини расправе. Важно је запамтити да сукоб није увек претња, и да често може представљати прилике да испитамо како се осец́амо у вези са неким проблемом и разјаснимо наше ставове - рекла је Мерилин Чиниц, партнер у пракси брачног и породичног права.

Посветите се активном слушању

- Проблем са аргументима данас је што људи не слушају - рекао је Роберт Отингер, оснивач адвокатске фирме Оттингер.

- Уместо тога, људи само желе да изнесу своју поенту, тако да имате двоје људи који причају једно другом, али ниједан не слуша.

Када не слушамо једни друге, не разумемо се. Зато покушајте да престанете да причате и само слушајте - чак и ако вам се не свиђа оно што чујете.

- Добар начин да то урадите је да поновите њихову тачку гледишта након што заврше са говором, тако да знају да сте одвојили време да их саслушате и разумете. Ово може направити огромну разлику у кретању у разговору и учинити да друга страна осећа да сте је чули. Након тога, можете питати да ли су отворени да чују ваше гледиште. Активним слушањем можете разјаснити сваку забуну, па чак и научити нешто вредно, можда део информације који може да ојача ваш аргумент или разјасни погрешну комуникацију. Такође ц́ете учинити да друга особа буде склонија да чује вашу страну проблема и да дође до разумевања.

- Слушајте да бисте разумели, уместо да слушате да бисте одговорили - саветује адвокат за разводе Никол Содома, пише Хуфф Пост.

Избегавајте понављање истих старих ствари

Да бисте били ефикасни у расправи, избегавајте понављање истих тврдњи и разлога, јер ц́е се они изгубити на другој страни. Да бисте ефикасно расправљали, своју позицију морате поткрепити доказима и примерима.

Користите миран, јасан глас

Коришц́ење мирног гласа помаже да се чујете. Говорење на миран начин може вам помоц́и да јасно изразите своју перспективу и аргумент. Сматра се да је хумор често одлична техника да се неко разоружа у свађи.

БОНУС ВИДЕО


 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas