Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РИВАЛСТВО КОЈЕ ЈЕ МОГЛО ДА ПРЕКИНЕ САМО СМРТ: Отимале једна другој мушкарце, улоге и награде

Доживотни непријатељи су заправо имали много тога заједничког

1723109521_286487_profimedia0344348190_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Бет Дејвис је била прва особа која је добила 10 номинација за Оскара, а чак два пута је однела оне за најбољу глумицу. Била је прва жена која је добила награду за животно дело од Америчког филмског института и прва жена председница Академије филмске уметности и науке. 

Што се тиче Џоан Крофорд, она је названа једном од највећих женских звезда холивудске кинематографије. Такође је освојила Оскара и глумила у бројним незаборавним улогама. Али оно што је највише остало у сећању јесте њихова вишедеценијска свађа. Ово је прича о ривалству између Бет Дејвис и Џоан Крафорд – свађа која је трајала до краја једног од њихових живота.

Бет Дејвис је била жена у мушком свету, а о њеном пушењу и опијању и данас се препричавају легенде. У то време, посебно снажни и самоуверени мушкарци су били поштовани. Али ако су жене биле исто то, биле су одбијене. Дејвис је, с друге стране, имала самопоуздања. Бети Дејвис је била свађалица која увек се заузимала за себе. 

Можда је подржавала жене уопште, али однос са Џоан Крафорд није био ни близу подршке. Ривалство између икона на сребрном екрану је легендарно. Њихову вишедеценијску битку, која је укључивала и професионалне и личне огорчености, само је подстакла индустрија која је, нажалост, волела да види како њене жене растурају једна другу.

Велики део њихових непрекидних препирки одвијао се у таблоидима. Крафорд је увек била мање непријатељски расположена од Бет, која је умела јако да угризе: „Крафорд је спавала са сваком мушком звездом у МГМ-у – осим са Лесиејем“. Јао. Па о чему се ту радило? И како је уопште почело?

Кроафордов развод засенио је главну улогу Бет Дејвис

Крафордова је започела своју филмску каријеру пре Бет (Крафордово прво појављивање на екрану било је 1925, док је Бет заблистала тек 1931). Ипак, Џоан је већ била прослављена филмска звезда у време када је Бет дошла у Холивуд 1930. године.

1933. је била кључна година у каријери Бет Дејвис која је још увек била у цвату, јер је она прва навела своје име изнад наслова. Ворнер Брос је планирао читаву рекламну кампању та филм како би објавила нову фазу славе Бет Дејвис. Све док јој Џоан није украла сву пажњу.

Крафорд је објавила, истог дана када је Бет требало да добије публицитет, да се разводи од свог првог мужа, Дагласа Фербанкса млађег. Резултат: Прича о улози Бет Дејвис је добила само мали одељак у Њујорк Тајмсу. Крафорд је, с друге стране, добила неколико страница. Није требало дуго да и друге новине следе тај пример.

Био је то убод који Дејвис никада није заборавила, чак ни 52 године касније. У интервјуу са новинаром Мајклом Тортоном 1987. године, Бет је рекла: „Никада јој то нисам опростила и никада нећу. Тај одлучујући тренутак у њеној доживотној мржњи према Крафордовој био је само почетак.

Крафорд се удала за глумца којег је Бет волела

Године 1935. Дејвис је глумила у филму Дангероус и била је одушевљена својим колегом Франшоом Тонеом. „Заљубила сам се у Франшоа, професионално и приватно“, признала је касније. „Све на њему било елегантно, од његовог имена до његових манира.

На Дејвисову несрећу, Крафорд је прва стигла до њега. Пар је најавио веридбу током снимања филма Дангероус. 

Џоан Крафорд није била импресионирана њеним освајањем Оскара

На церемонији доделе Оскара те године, Бети Дејвис, која никада није очекивала победу, носила је обичну морнарску хаљину (која је заправо била стари костим) на церемонији.

Легенда каже да је Франшо Тоне устао да је загрли и да јој честита, док је његова супруга Крафорд одбила да се помери и окренула леђа својој колегиници. Тоне јој је рекао да је непристојна, и тада се Крафорд окренула ка Бет и дрско рекла: „Драга Бет! Каква дивна хаљина.”

Бет Дејвис је добила номинацију, али је Крафорд изашла на сцену

Ривалство је подстакла и н Академија, која је одлучила да Бети додели Оскара , остављајући Џоан на клупи.

Без обзира на то, Крафорд, фаворит обожаватеља за трофеј за најбољу глумицу те године, побринуо се да изађе на сцену по сваку цену. Пошто многи глумци те године нису могли да присуствују церемонији, Џоан Крафорд је понудила да у њихово име узме награду. И тако, када је прозвана одсутна Ен Бенкрофт, Џоан је примила Оскара уместо ње. Бети ју је гледала у шоку.

Доживотни непријатељи су заправо имали много тога заједничког, чак и њихове незахвалне ћерке. С годинама, Бет Дејвис је на крају омекшала према Крафордовој. Чак је стала у одбрану своје покојне супарнице након објављивања књиге "Најдража мама", неласкавих мемоара Крафордове усвојене ћерке Кристине. Књига бележи наводно злостављање њене мајке према њој.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas