Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ЈЕ НАСТАО ИЗРА "НЕЋЕ ГРОМ У КОПРИВЕ": Погледајте шта се крије иза старе народне изреке

У вец́ини случајева, прво је осетимо па је тек онда видимо. Коприва, у народу позната и као жара, заиста оправдава своје име

1725530649_Foto-Shutterstock-grom-u-koprive.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Скоро свако ко је имао сусрет са овом биљком, осетио је на својој кожи пецкање и црвени осип након контакта са копривом и њеним листовима прекривеним пецкавим длачицама.

Ово је коприву учинило незваним гостом и сви је искорењују из баште. Међутим, нису сви одувек бежали од ње.

Неће гром у коприве. Готово свако од нас је бар једном употребио или чуо ову изреку али ретко ко зна њено право порекло и значење.

Како преноси стакакозасто.цом, једно објашњање је да су коприве ниске биљке, те да ће гром пре ударити у неко високо дрво у близини него у коприву, што је вероватно чини сигурним местом за сакривање током грмљавине.

Друго објашњење је да су гром и коприва веома слични јер могу да “пецну и ожаре”, те се сматра да гром неће ударити у коприву по систему “неће свој на свога”.

Треће, најзанимљивије и највероватније објашњење сеже далеко у прошлост. Наиме, у нордијској или скандинавској митологији, коприва је била света за Тора, бога громова и муња. За време грмљавине, људи би бацали коприву у огњиште како би умирили бога Тора и заштитили свој дом од удара грома.

Римски освајачи су наводно садили коприве дуж путева које су правили, затим се млатили копривама по телу да загреју крв у покушају да се обране од британских киша.

У средњем веку, људи су носили коприву са собом да би одвратили чаробњаке и зле духове, и да би се одбранили од клетви које су бачене на њих. Осим тога, веровали су да ће ношењем коприве избећи и удар грома. Такође би бацали коприве преко кровова својих домова и надали се да ће коприве показати муњама пут до земаљских духова и тако сачувати од грома све који се налазе у просторији.

Треба имати на уму да је муња, односно гром, насумични чин природе који може да удари у било које доба године, најчешц́е током летњих месеци. Ниједно место напољу на отвореном није безбедно током грмљавине па тако енглеска изрека каже “Wхен тхундер роарс, го индоорс” или у преводу “Кад гром загрми, иди унутра”.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas