Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је празник Светих новомученика јасеновачких: Мученици Нови, молите Бога за нас!

Свети српски новомученици јасеновачки жртве су усташког геноцида над Србима током Другог светског рата

1726141010_65018be6cdd9613cf20f1484.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква и њени верници обележавају данас празник Светих српских новомученика јасеновачких.

Свети српски новомученици јасеновачки жртве су усташког геноцида над Србима током Другог светског рата, када је за време постојања Независне Државе Хрватске у логорима у Јасеновцу, Доњој Градини и Глини од усташке руке страдалог више од седамсто хиљада људи.

Заједно с овим мученицима Српска православна црква прославља и многе друге мученике пострадале у јамама у Пребиловцима, Јадовну, Ржанима и другим местима само Богу познатим.

У књизи "Свети српски новомученици јасеновачки" Архимандрит Јован Радосављевић наводи да су неки од усташких кољача нажалост били фратри. Један од њих звао се фратар Мирослав Филиповић Мајсторовић звани "Фра Сотона" који се, пише Архимандрит Јован, једном приликом 1941/42, године, пред масом сабраног римокатоличког, хрватског народа обратио својом беседом:

"До сада смо вам проповедали теоретски како да живите, а да се понашате у љубави Господина Криста, а сад вам проповедамо ту науку, ево, овако - затим је узео једно мало српско дете од мајке из колевке, и као лопту бацио га у вис левом руком, а десном га са ножем у руци дочекао, пробо и преклао - ево, ово вам је данас моја беседа и мој аманет; овако од сада сви да чините, да ни једно српско уво не остане више у животу у нашој лијепој, новој Независној Држави Хрватској", довршио је свој говор Филиповић "Фра Сотона", наводи у књизи Архимандрит Јован.

Тропар светим новомученицима јасеновачким

Због верности Богу и Божјој правди пострадасте телом - земља се растужи ал' спасосте душе - Небо се весели. А преци се ваши распеваше Небом, на капији Раја сретоше вас песмом: Имена су ваша у књизи вечности, улазите у Рај, децо бесмртности! Ми на земљи, род ваш, кличемо вам у глас: Мученици Нови, молите за нас!

У црквено-народном сећању код Срба косовска трагедија доживљена је као потврда светосавског морала, а Јасеновац као потврда косовског предања.

Свети архијерејски сабор СПЦ је 16. априла 2010. године донео одлуку да се спомен Светих новомученика јасеновачких прославља 31. августа по јулијанском, односно 13. септембра по грегоријанском календару.

Главна прослава Светих српских новомученика јасеновачких се литургијски обележава у манастиру Јасеновац, а од 2010. године је овај празник обавезујући за читаву Српску православну цркву.

 

БОНУС ВИДЕО

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas