Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је Међународни дан кафе: Њена историја сеже у 9. век, a ovo je идеална мера напитка који је освојио свет

Кафа ујутру. Кафа на послу. Кафа уз разговор са пријатељима. За многе је кафа више од напитка, а самим тим заслужено има и свој дан. Данас, 1. октобра, се широм света обележава Међународни дан кафе!

1727773463_shutterstock_2261638099.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сматра се да су својства зрна кафе први пут откривена у Етиопији. Зрна су заправо коштице које се налазе у бобицама кафе или трешње. Прича сеже у 9. век и каже да је пастир коза приметио њихов стимулативни ефекат поменутих коштица на своје козе и почео да експериментише.

Испијање кафе је првобитно постало популарно у арапском свету, вероватно од око 15. века, а затим се проширило широм Азије, затим у Италију и широм Европе и Америке, а тако је дошло и до многих који можда и у овом тренутку док читају овај текст држе шољицу кафе у рукама.

Међународни дан кафе је 2015. године признат као прослава од стране Међународне организације за кафу. Покренут је у Милану, у Италији, како би се подигла свест о тешком положају узгајивача кафе и промовисала праведна трговина.

Како се прави идеална шољица кафе?

Иако многи од нас мисле како ћемо ујутру што брже и што једноставније направити кафу сипајући врелу воду из кувала и направити шољицу кафе што је брже могуће, поступак би заправо требало да буде промишљен.

Савршена мера кафе

Уз то, требало би да пронађете савршени однос кафе и воде и ту количину користити сваки дан. На пример, добар рецепт за кафу јесте 70 грама кафе на један литар воде. Врелу воду прелијте преко млевених зрна кафе, помешајте након 30 секунди и након четири минута можете да пијете кафу.

Важно је и где држите кафу. Кафу би увек требало држати у чврсто затвореној чинији што даље од фрижидера. Врло је деликатна намирница и требало би да избегавате присуство кисеоника, влаге или мирисе друге хране.

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas