Oglas
· · Komentari: 0

Danas je Međunarodni dan kafe: NJena istorija seže u 9. vek, a ovo je idealna mera napitka koji je osvojio svet

Kafa ujutru. Kafa na poslu. Kafa uz razgovor sa prijateljima. Za mnoge je kafa više od napitka, a samim tim zasluženo ima i svoj dan. Danas, 1. oktobra, se širom sveta obeležava Međunarodni dan kafe!

1727773463_shutterstock_2261638099.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Smatra se da su svojstva zrna kafe prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrna su zapravo koštice koje se nalaze u bobicama kafe ili trešnje. Priča seže u 9. vek i kaže da je pastir koza primetio njihov stimulativni efekat pomenutih koštica na svoje koze i počeo da eksperimentiše.

Ispijanje kafe je prvobitno postalo popularno u arapskom svetu, verovatno od oko 15. veka, a zatim se proširilo širom Azije, zatim u Italiju i širom Evrope i Amerike, a tako je došlo i do mnogih koji možda i u ovom trenutku dok čitaju ovaj tekst drže šoljicu kafe u rukama.

Međunarodni dan kafe je 2015. godine priznat kao proslava od strane Međunarodne organizacije za kafu. Pokrenut je u Milanu, u Italiji, kako bi se podigla svest o teškom položaju uzgajivača kafe i promovisala pravedna trgovina.

Kako se pravi idealna šoljica kafe?

Iako mnogi od nas misle kako ćemo ujutru što brže i što jednostavnije napraviti kafu sipajući vrelu vodu iz kuvala i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebalo da bude promišljen.

Savršena mera kafe

Uz to, trebalo bi da pronađete savršeni odnos kafe i vode i tu količinu koristiti svaki dan. Na primer, dobar recept za kafu jeste 70 grama kafe na jedan litar vode. Vrelu vodu prelijte preko mlevenih zrna kafe, pomešajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete da pijete kafu.

Važno je i gde držite kafu. Kafu bi uvek trebalo držati u čvrsto zatvorenoj činiji što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebalo bi da izbegavate prisustvo kiseonika, vlage ili mirise druge hrane.

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas