Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УМРО У БЕДИ: Легендарни гитариста свирао је са Чорбом и Бајагом, а СМРТ га је стигла у родном селу

Један од најбољих домаћих гитариста 20. века Рајко Којић, који је свирао у "Рибљој чорби", преминуо је у родном Јарковцу, а сахрањен је дан касније на свој 41. рођендан. Приче о његовом одласку из бенда и данас занимају многе.

1724926398_Untitled.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Рајко је почео каријеру седамдесетих у разним мањим бендовима да би упознао Момчила Бајагића Бајагу и са њим оснивао бенд "Глогов колац". Имали су само једну свирку, након чега се, на позив Мише Алексића, прикључио бенду "СОС".

Године 1978. Којић, Алексић и Вицко Милатовић из "СОС"-а, заједно са Бором Ђорђевићем из састава "Рани мраз" оснивају бенд "Рибља чорба". Ова постава бенда је постигла огроман успех већ са првим синглом "Лутка са насловне стране".

Бора Ђорђевић је закључио да је потребна још једна гитара да учврсти звук бенда, а управо на препоруку Рајка Којића, бенду се придружује и Момчило Бајагић Бајага.

Рајко Којић је са "Рибљом чорбом" до напуштања бенда, 1984. године, снимио пет студијских албума и један лајв албум. Како је објављено у емисији "Роцковник", гитарски соло Рајка Којића у песми "Кад ходаш" се сматра једним од најлепших у југословенској рок музици.

Пуно је опречних мишљења због чега су се "Чорба" и Рајко Којић, али и Бајага разишли. Постоји та прича у којој су Бајага и Рајко одбили да иду на турнеју по грчком приморју, где би свирали на терасама хотела, јер су сматрали да је то испод реномеа једног угледног рокерског бенда. Са друге стране, преостали чланови "Чорбе" су сматрали да је Бајага већ превише био окренут свом новом бенду. Са друге стране, Рајко је већ неколико година уназад вукао проблем са дрогом, и сматрали су да није више могао да се избори са тим.

Наркоманија је била проблем од којег Рајко никад није успео да се опорави. Избацио је један соло албум, на ком су му неке од песама написали и Бора и Бајага. Са "Инструкторима" је сарађивао на албуму "Јахачи магле", а имао је још пар гостовања. Ипак, на крају се повукао и живео је веома скромно у родном селу, у ком је завршио живот те 1997. године.

(Блиц)

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas