Oglas
· · Komentari: 0

UMRO U BEDI: Legendarni gitarista svirao je sa Čorbom i Bajagom, a SMRT ga je stigla u rodnom selu

Jedan od najboljih domaćih gitarista 20. veka Rajko Kojić, koji je svirao u "Ribljoj čorbi", preminuo je u rodnom Jarkovcu, a sahranjen je dan kasnije na svoj 41. rođendan. Priče o njegovom odlasku iz benda i danas zanimaju mnoge.

1724926398_Untitled.jpg
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Rajko je počeo karijeru sedamdesetih u raznim manjim bendovima da bi upoznao Momčila Bajagića Bajagu i sa njim osnivao bend "Glogov kolac". Imali su samo jednu svirku, nakon čega se, na poziv Miše Aleksića, priključio bendu "SOS".

Godine 1978. Kojić, Aleksić i Vicko Milatović iz "SOS"-a, zajedno sa Borom Đorđevićem iz sastava "Rani mraz" osnivaju bend "Riblja čorba". Ova postava benda je postigla ogroman uspeh već sa prvim singlom "Lutka sa naslovne strane".

Bora Đorđević je zaključio da je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk benda, a upravo na preporuku Rajka Kojića, bendu se pridružuje i Momčilo Bajagić Bajaga.

Rajko Kojić je sa "Ribljom čorbom" do napuštanja benda, 1984. godine, snimio pet studijskih albuma i jedan lajv album. Kako je objavljeno u emisiji "Rockovnik", gitarski solo Rajka Kojića u pesmi "Kad hodaš" se smatra jednim od najlepših u jugoslovenskoj rok muzici.

Puno je oprečnih mišljenja zbog čega su se "Čorba" i Rajko Kojić, ali i Bajaga razišli. Postoji ta priča u kojoj su Bajaga i Rajko odbili da idu na turneju po grčkom primorju, gde bi svirali na terasama hotela, jer su smatrali da je to ispod renomea jednog uglednog rokerskog benda. Sa druge strane, preostali članovi "Čorbe" su smatrali da je Bajaga već previše bio okrenut svom novom bendu. Sa druge strane, Rajko je već nekoliko godina unazad vukao problem sa drogom, i smatrali su da nije više mogao da se izbori sa tim.

Narkomanija je bila problem od kojeg Rajko nikad nije uspeo da se oporavi. Izbacio je jedan solo album, na kom su mu neke od pesama napisali i Bora i Bajaga. Sa "Instruktorima" je sarađivao na albumu "Jahači magle", a imao je još par gostovanja. Ipak, na kraju se povukao i živeo je veoma skromno u rodnom selu, u kom je završio život te 1997. godine.

(Blic)

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas