На наше питање које би јело из Србије представио целом свету, избор је помало неочекиван
Када би се догодио крај света, и када бих морао да направим Нојеву барку за коју бих морао да одаберем 100 састојака како бих их сачувао од пропасти, кајмак би био међу њима''
у ексклузивном разговору за "Новости", говори чувени кулинарски мајстор, Холанђанин Рудолф ван Вин. Светски признати кувар у Србији је ових дана четврти пут, а како нам каже, "сигурно ће се поново вратити".
Први пут у нашој земљи је био 2020, на позив холандског амбасадора који му је тада рекао да је "изузетно популаран у Србији". Каже нам Рудолф, док гости екипу "Новости", да до свог првог доласка у Београд није знао много о нашој земљи, али да је већ током првог сусрета са нашим људима уочио, како каже, многобројне сличности са Холандијом.
- Волим да дођем у Србију јер се овде осећам као код куће, не осећам неку велику разлику између моје и ваше земље - каже, кроз осмех, Рудолф. - И увек сам насмејан када дођем овде.
Фото: Д.Миловановић
Рудолф, као и свако велико име кулинарства, о храни и рецептима говори са много љубави и страсти. Осим нашег кајмака, који му је омиљени састојак из српске кухиње, ајвар га не оставља равнодушним. Одушевљава га колико пажње Срби посвећују паприци.
- Том поврћу дајете време да порасте и сазри, берете је и опет дајете још времена које је један од кључних састојака за сваку намирницу - говори нам Рудлоф. - Рецимо, паприку не користите да спремите неки брзи сос, већ јој дајете време и користите у толико разноврсних јела и на толико различитих начина.
Према речима овог великана светског кулинарства, нема много разлика између српске и холандске кухиње. Домаћице у обе земље користе сличне производе, али су традиционална јела много боље очувана, открива Рудолф, у Србији. Оно што му се највише допада у нашој кухињи је "чистота коју смо задржали".
Испробао је Рудлоф многобројна српска јела, а међу њима је и неизоставна сарма, коју странцима сваки српски домаћин радо понуди. Како каже, ту је уочио разлику између Холанђана и Срба. Они претежно користе купус, али само као ситно исецкан, док никада није видео да неко купус користи на овај начин.
На наше питање које би јело из Србије представио целом свету, избор је, помало неочекивано, пао на један слаткиш.
- Васина торта је нешто што бих представио планети, она није добра само по укусу, већ и изгледа сјајно - говори нам Рудолф ван Вин. - Она у себи има специфичан карактер. Зашто сам одабрао баш торту, зато што су оне асоцијација и синоним за уживање и срећу.
Рудолф ван Вин у Србији је ових дана био гост на Другом "Националном фестивалу хране" у организацији компаније "Делез". Многобројни Београђани окупили су се на Сајму, како би видели како овај чувени кулинар припрема храну. Поделио је шармантни Холанђанин два рецепта, а оброке које је припремио били су у прилици да испробају сви. Прво јело - салата, и вегетаријанцима и веганима, како нам је рекао, може бити замена за тартар бифтек.
- У сосу који сам припремао, главни састојак је шаргарепа која замењује месо. Пече се у рерни око двадесетак минута и добро је ако поједини комадићи мало загоре, јер то даје посебан шмек. То се меша са мајонезом, кечапом и сенфом, киселим краставчићима и луком. Добијамо премаз који може бити прилог или одличан састојак за сендвич... сос је богат и има интензиван укус - говори Рудолф.
Ван Вин, поносно истиче, успео је да оствари дечачки сан и постане кувар. Осим његових емисија које су светски познате, радио је и као главни кувар у Швајцарској. Специјализовао се за посластичарске ђаконије, неколико пута је побеђивао на Националним и међународним кулинарским такмичењима. Осим успешног кувања, Рудолфа краси и хуманост, у склопу његовог серијала "Пекара на аутобуској станици" прикупља новац за многобројне хуманитарне акције.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ