Страни туристи могу себи да приуште најскупље ресторане, али им се много више допада систем "једи, путуј, кувај", па кувају и ручају са локалним становништво у њиховом дому
Ручак код локалца, долазак кувара у стан, вечера на крову зграде, часови кувања са шефом или пикник са погледом. Постоји безброј начина да се изађе у сусрет туристима којима су досадили ресторани и желе да пробају локалну храну коју је скувао локалац. Овакав доживљај туристе кошта од 45 до 120 евра, те тако уколико се одлучите да се бавите овим послом, за дан можете зарадити 14.000 динара!
Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто?
Вечере у друштву локалца су последњих година постале прави хит у свету. У Прагу се у стану организује "балканска вечера" и домаћица Мелиса предјело, супу, главно јело и слаткиш наплаћује 45 евра по особи. У Атини су осмислили дијету на грчки начин која кошта 60 евра, у Барселони вегетаријански ручак, а у Берлину немачку гастрономску фузију, Туркиње су овакве вечере дигле на виши ниво и организују праве "фуди туре", па туристе прво одведу у набавку, а онда на час кувања, па тек на крају почиње вечера.
- Неколико пута сам организовао такву вечеру, али мени су захтев послали домаћи туристи који су ме гледали на телвизији и видели да спремам "Бака Мицину кухињу" - каже Радмило Бумбер, гастрономски новинар.
Неколико пута сам организовао вечере, али захтеве шаљу и домаћи туристи.
Бумбер каже да је чуо да се на неколико места у Београду организују овакве, затворене вечере са добром храном, врхунским ракијама и вином.
- Мојим гостима сам у својој кући припремао супу са ринфлајшом, патку са поморанџама, послужио сам домаћа вина и позвао комшију да свира гитару, па су били начисто одушевљени, јер су имали посебан доживљај - каже Бумбер.
Туре почињу на пијаци и завршавају у кухињи.
Овакве туре обично почињу на пијаци: Каленић, Зелени венац или Земунској. На ова три зелена маркета могу се видети странци како шетају у друштву Београђана. Понекада нешто питају, али углавном ћуте и отворених очију миришу све што им пруже домаћини који их непрестано бомбардују информацијама.
Прочитајте још: Антоније из Ариља у мед и ракију ставља ЗЛАТНЕ ЛИСТИЋЕ: Туристима омиљен сувенир, а ево и колико кошта
Поред ових гастрономских кућних догађаја, у Београду се организују и праве фуди-туре које подразумевају обилазак неколико ресторана и пробање различитих јела. Коштају око 3.000 динара и најчешће се туре организују викендом.