Јефтине и лакше доступне.
Свесни сте шта значи риба у прехрани. Због тога настојите макар једанпут или више пута у седмици да се на вашем јеловнику нађе риба. Питате ли се, јесу ли рибе из конзерве једнако здраве као и свеже?
Тако кажу
Узимајући у обзир ставове стручњака из америчког државног пољопривредног центра (Унитед Статес Департмент оф Агрицултуре’с Натионал Нутриент Датабасе) одговор је потврдан. Рибе у конзерви значи, имају исто онолико здравих састојака као и свеже. С тим да је потребно комбиновати свежу и конзервирану, будући да горе наведено има своје позитивне али и негативне стране.
Прочитајте још: Идеалан за хладне дане: Рецепт за КАКАО, али ко ипак не би требло да га пије
Плус и Минус
Конзервиране рибе су јефтиније и лакше доступне за разлику од свежих, исто тако, њихов рок трајања је далеко дужи. Истина је да имају више масти, соли и немају такав укус као свеже. Рибе, које су намењене за кување, су углавном уловљене у њиховом природном окружењу. Дакле, нису као свеже које можете купити у маркетима - узгајане. Исто тако, у неким врстама гојене рибе је знатно више отровних материја него код оних уловљених у дивљини.
Прочитајте још: Купили сте кестен - како га спремити? (ФОТО/ВИДЕО)
Тако код конзервиране рибе, кажу да има више калцијума него код свеже рибе јер у конзерви се кости рибе омекшају и могу се јести с тим им се повећава њихова вредност, каже Кристин Киркпатрицк.
Нека буду у уљу
Ако се већ одлучите за рибе у конзерви, изаберите оне које су у маслиновом уљу, не оне у властитом соку јер прве имају доста више омега 3 масних киселина. Уља помажу да се очува више храњивих састојака у риби за разлику од воде.
Прочитајте још: Неки од зачина ТОПЕ САЛО на стомаку, а један од њих вам "убија" глад
И за крај
Важно је да телу осигурате унос масних киселина омега 3. Ако вам риба у конзерви нуди ту могућност, одлучите се за њу. Тако телу нећете ускратити храњиве састојке које осигуравају рибе.
Ипак, свој мени обогатите и свежим рибама и успоставите равнотежу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ