VEROVATNO ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko zrna grožđa u usta a da ih pre toga ne operete. Svesni ste da jedete koru ploda i ko zna što se na njoj krije. Ali šta je sa bananama i avokadom, voćem koje se guli pre konzumacije? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da i njih treba oprati.
- Proizvode koji imaju koru treba oprati pod mlazom čiste vode, čak i ako nameravate da bacite koru. To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom koja smanjuje prenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kori voća koje nameravate da konzumirate - rekla je za Huff Post Tamika Sim iz Međunarodnog veća za informacije o hrani.
Dok se prljavština može uočiti, zaostali pesticidi ili mikrobi koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom nisu vidljivi golom oku.
Zato Sims zagovara pranje svih namirnica pre jela.
- Kore banane, kore avokada i drugi proizvodi sa debelom spoljnom površinom jednako su osetljivi na bakterije kao i mekše voće i povrće sa nežnijom korom - napominje stručnjak za sigurnost hrane Trevor Krejg.
Američka agencija za hranu i lekove pronašla je listeriju i salmonelu na kori avokada. Deblja kora otežava bakterijama ili prljavštini ulazak u meso, ali kad režete voće, nožem ipak možete da kontaminirate namirnicu. Pranje kore smanjuje verovatnoću da se to dogodi.
BONUS VIDEO: