Једна ствар је кључна у процесу прања воћа и поврћа
Опште је познато да је веома битно да пре конзумирања воћа и поврћа, исто добро оперемо. Међутим, иако можда мислите да знате како се то правилно ради, не би било на одмет да послушате савет нутриционисткиње Наташе Ђукић.
Између осталог, она истиче да је први корак који треба да направите, пре самог прања намирница, да оперете руке.
– Воц́е и поврц́е су саставни део здраве исхране, а пре припреме и конзумирања ових намирница важно је правилно их опрати и на тај начин уклонити прљавштину, штетне микроорганизме и пестициде – наводи нутриционисткиња и додаје:
– Пре прања прво добро оперите руке топлом водом и сапуном. Потом изрежите сва удубљења и труле “избочине” са воћа и поврћа. Нежно бришите намирницу, док је држите под хладном, текућом водом.
За намирнице са тврђом кором, користите четку, која се користи искључиво за чишћење воћа и поврћа.
Осушите храну чистом крпом или папирним убрусом. Пре него што почнете са припремом, са главице зелене салате или купуса, уклоните крајње листове. Приликом прања воћа и поврћа, кључно је да будете прецизни и темељни.
Бонус савети:
Карфиол или броколи, који могу имати нечистоће и у унутрашњости главице, добро је потопити у хладну воду на неколико минута. Лиснато поврће, као што је спанаћ или зелена салата се мора раздвојити на листове и сваки засебно прати, под млазом воде.
Брескве, кајсије, шљиве и слично воће, се пере под млазом хладне воде и после се обрише, јер иначе веома брзо иструли.
- Грожђе, јагоде и слично нежно воће се пере под спорим млазом воде, кратко и то непосредно пре јела – закључује нутриционисткиња.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ