Све воц́е и поврц́е треба добро очистити и опрати пре него што се нађе на нашем тањиру. Једини изузеци су који су већ спремни за јело.
![1645812312_food-g8e361ca1d_1280.jpg](/cache/images/6/3/f/8/f/63f8fbf23eb80a04998b92c74b15dd4c103e558f.jpg)
Прање воћа и поврћа
Воц́е и поврц́е може поред прљавштине да носи и клице попут салмонеле и ешерихије цоли. Ово може да доведе до тровања храном, али на срец́у, прање ваших брзо и лако.
Како опрати воће и поврће?
Пре него што почнемо да радимо било шта у кухињи потребно је да за почетак добро опремо руке. Када смо то урадили враћамо се на прање одређених производа. Прво би требао да их држимо под хладном водом из славине најмање 10 секунди и да се уверимо да је цела спољашњост потопљена и испрана. Овај процес хладног испирања ц́е помоц́и у уклањању пестицида или прљавштине на површини.
Прочитајте још: Правилно прање ДРВЕНОГ ПРИБОРА: Правимо грешку која доводи до стварања бактерија
Како опрати чврсто воће и поврће?
Ако перете комад чврстог производа, попут јабуке или кромпира, било би добро да узмемо четку са чврстим влакнима и истржамо воће, односно поврће под млазом воде. Чекиње ц́е уклонити сву прљавштину која је уграђена у удубљењима.
Како опрати лиснато зеленило?
Лиснато зеленило треба пажљиво третирати. Најбоље је прво одвојити листове ручно и испрати сваки лист појединачно. Такође можете да ставите лиснате производе у посуду са хладном водом и оставити их да прјавштина спадне.
Како опрати осетљиво воће и поврће?
Производи као што су бобичасто воц́е, печурке и меко воц́е сувише су деликатни да би се чистили четком. Уместо тога, држите их под сталним млазом хладне воде из славине и нежно пређите прстима низ стране да бисте ослободили прљавштину или нечистоц́е.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ