Воће и поврће може бити изуетно штетно по наше здравље ако не уклонимо илиумањимо остатке пестицида
Пестициди, који се користе за заштиту биља од разних болести, углавном су производи хемијског или биолошком порекла. Готово сви пестициди сврстани су у одређене групе отрова и представљају потенцијалну опаност по људски организам.
Ако се нађу у нашем телу у већим количинама, ови отрови могу да допринесу настанку различитих врста карцинома, аутизма код деце, поремећаја пажње, дијабетеса и сл. Ове резултате показала су и бројна спроведена истраживања.
Прочитајте још: Идеалан за чишћење организма од токсина и губитак тежине: Детокс напитак који чини чуда
Воће и поврће на ком остаје највише пестицида:
- јагоде, спанаћ, кељ, зеље, нектарине, јабуке, грожђе, паприке, трешње, брескве, крушке, парадајз и целер
Воће и поврће на ком остаје најмање пестицида:
- авокадо, слатки кукуруз, ананас, лук, папаја, киви, слатки грашак (смрзнути), купус, печурке, манго, диње, лубенице и батат
Које мере опреза предузети?
1. Темељно исперите воће и поврће водом - Пожељно је да одређено воће и поврће исперете темљно у више вода, очистите помоћу сунђера или да огулите кору. Тако ћете бити сигурнији да сте уклонили више непожељног отрова.
2. Кување или печење одређених намирница - тако ћете бити сигурнији да сте отклонили вишак пестицида
3. Уклањање масти - када је реч о месу, вишак отрова може се концентрисати у масном делу, па је пожељно ту маст уклонити пре спремања.
Прочитајте још: Магично дејство БЕЛОГ ЛУКА: Залечите упалу уха помоћну ове моћне намирнице
4. Уклоните кожицу код риба - из истих разлога као и код претходне мере опреза.
5. Одвојите маст и уље из супе - такође је реч о местима где се концентрише више штетних материја.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ