Има нешто посебно у турској кафи!
Данас када се у кафићима налази све ређе и углавном је пијемо код куће, да не би потпуно пала у заборав, подсећамо вас како се правилно кува краљица свих кафа!
Прво и основно, за добру турску кафу потребна је квалитетна мешавина, и зато немојте да штедите на њој - пијете је из задовољства, а не из преке потребе!
Друго, мало ко зна да за турску кафу на почетку вода не треба да прокључа! У џезви се вода загрева до тик пред врење, па се склања са рингле.
Део воде одлива се у шољицу, а у остатак се додаје кафа (по једну богату кашичицу за сваку шољицу или више ако су шоље веће или волите веома јаку кафу).
Промешајте да нема грудвица,па вратите на ватру и кад нарасте до ивице џезве поново склоните са ватре и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите на врућу ринглу и оставите да проври.
Склоните са шпорета, сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за служење!
Основне грешке код припреме кафе:
- Превише мешања убија укус;
- Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе;
- Мешање након што је кафа закувана, проврела и склоњена са рингле такође ће изменити укус омиљеног јутарњег напитка;
- Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре додавања и закувавања кафе.
Пробајте и сами ћете се уверити колико је укус другачији - бољи!