Уз овај трик зачинско биље се више неће сушити тако брзо.
Сигурно вам се десило да сте купили свежањ омиљеног зачинског биља од којег је мирисала цела кухиња. Међутим, већ сутрадан биље се сасужило, изгубило је чврстину, а и мирис је нестао, иако сте га одложили у фрижидер.
Како вам се ово више не би дешавало предлажемо вам једноставан, а ефектан трик, који ће сачуватиу свежину сваком свеже убраном зачинском биљу.
Прочитајте још: Продужите им РОК ТРАЈАЊА: Како се правилно чувају КУВАНА ЈАЈА у фрижидеру?
Без обзира на то што има скроз другачију намену, како бисте продужили свежину зачинском биљу, морате га третирати као да је декотративно цвеће.
То подразумева чување першуна, босиљка, целера, мирођије, па чак и рузмарина у чаши са водом, као кад стављате цвеће у вазу.
Такође, неопходно је да редовно мењате воду, и одстрањујете оне пожутеле гранчице.
Пре него што зачинско биље ставите у воду, подсеците му крајеве. Потом га прекријте кесом за замрзивач, и увежите гумицом при дну чаше. Како се чаша са биљем не би превтнула, ставите је у дубљу тацницу.
Не заборавите да је мењање воде и те како важно, јер од тога највише зависи колико ће вам першун, босиљак, целер, или неки други зачин остати свеж.
Приликом куповине зачинског биља, увек бирајте онај свежањ у којем се налазе чврсте, интензивно зелене и мирисне биљке.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ