Поједина храна изузетно је добра за здравље
Одређени антиоксиданси имају способност да активирају јединствене гене повезане са дужим животним веком, а међу њима је и кверцетин.
Кверцетин је флавоноид биљног порекла који се налази у воц́у, поврц́у и чајевима, посебно у јабукама, цитрусима, луку, першуну и жалфији.Маслиново уље, грожђе, тамне трешње и бобице попут боровница, купина и аронија такође су богати кверцетином и другим флавоноидима. Познато је да кверцетин поседује вишеструка биоактивна својства која делују као антиоксиданс и антиинфламаторно.
Аутори студије објављене у часопису "Молецулес" навели су да се антиоксидативна активност овог једињења показала корисним у лечењу различитих здравствених проблема.
За истраживање је коришц́ен дериват кверцетина за проучавање срчане дисфункције, уклањање слободних радикала и смањење оксидације липида.
Осим што може да продужи људски животни век, ово може кверцетину дати улогу у смањењу коагулације, хипергликемије, упале и хипертензије.
Биљни лекови као што су кантарион, гинко билоба, брусница и уље жутог ноц́урка такође садрже кверцетин.
Осим кроз исхрану, кверцетин се може уносити и путем суплемената. Орална дневна доза кверцетина у форми капсула дата у бројним клиничким студијама крец́е се од 200 мг до 1500 мг два пута дневно, зависно од стања за које се користи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ