Сачувајте укус меса.
Неке често коришћене метода одмрзавања пилетине месу могу покварити укус, али и поспешити развој бактерија у њему. Сазнајте који су најбољи, а који најгори начини одмрзавања пилетине.
3 најбоља начина одмрзавања пилетине
1. У фрижидеру
Ово је најбољи начин одмрзавања пилета јер је најједноставнији, а уз то је и сигурнији од осталих техника одмрзавања јер месо није изложено топлини која иначе поспешује развој бактерија. Ако одмрзавате пиле у фрижидеру такође ћете сачувати укус меса који уз неке друге методе одмрзавања може да их ослаби. Једина "мана" овог начина одмрзавања је та да морате да планирате унапред.
Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ ПРЕКЛИЊУ – НЕ РАДИТЕ ОВО С ПИЛЕТИНОМ! Ужасна грешка због које рескирате здравље
За пола килограма пилетине требаће око 5 сати да се одмрзне у фрижидеру, а биће добра да се једе за два, три дана. Ујутру пре одласка на посао преместите пиле из замрзивача у хладњак и кад се вратите кући биће спремно за печење.
2. У хладној води
Уколико сте заборавили да преместите пиле из замрзивача у фрижидер, послужите се овом методом. Како би месо остало сигурно за конзумацију, морате га завезати у чврсто стегнуту пластичну кесу и мењати воду сваких 30 минута (одмрзавање траје 20 до 3 сата). На тај начин вода ће увек бити хладна и замрзнуто пиле неће бити изложено опасним топлијим температурама.
Прочитајте још: Ово су ВРСТЕ МЕСА које треба уврстити у своју исхрану, али ту су и две које МОРАТЕ ИЗБЕГАВАТИ
3. Пећи га смрзнутог
Трећа најбоља метода је уопште не одмрзавати пиле, али ако га припремате замрзнутог то ће трајати 50 посто времена дуже него када је одмрзнуто. Али то не мора нужно бити лоша ствар, нарочито ако правите јело чија припрема ионако траје дуже (на пример, код гулаша и супа).
Ову методу једино није препоручљиво користити код пржења јер се због вишка влаге на месу неће створити хрскава корица.
2 најгора начина одмрзавања пилетине
1. У микроталасној
Одмрзавање пилетине у микроталасној није сигурно, јер је месо изложено високим температурама које погодују развоју бактерија. Такође, уништава укус и текстуру меса јер се месо не одмрзава равномерно. Док се дебљи и већи комади још одмрзавају, тањи и мањи већ се почну кувати и постану гуменасти.
Прочитајте још: Ево како можете направити чак 17 ручкова и 6 ужина – од само једног пилета: ТРИК ШТЕДЉИВЕ МАМЕ! (ФОТО)
2. На кухињском пулту
Ова метода одмрзавања пилетине користи се у многим домачинствима, али апсолутно би требало да се избегава. Када месо предуго стоји на собној температури велика је вероватноћа да ће ући у "опасну температурну зону" у којој је стварање бактерија неизбежно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ