Према сомелијеру Кристоферу Хоелу, боца би требало да се затвара након сипања сваке чаше, да ограничимо кисеоник који долази у контакт с вином.
Према сомелијеру и оснивачу клуба "Харпер'с и Луцкy", Кристоферу Хоелу, најгора ствар коју можете да урадите јесте да отворите флашу вина јер желите да попијете чашу, две и онда је оставите отворену.
Вино тако пропада, па је открио неколико практичних савета који у таквим ситуацијама могу добро доћи како би се сачувала свежина и укус.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА САНГРИЈУ: Популарно пиће које ће бити главни хит летњих дружења
- Вино се квари због кисеоника који с њим долази у контакт кад отворимо флашу - каже Хоел и објашњава да је кисеоник пресудан у процесу ферментације. Он може појачати укусе и ароме кад се вино једном отвори, али превелика изложеност кисеонику вино може да претвори у сирће.
Ево што каже, како што дуже вино одржати свежим након отварања.
Увек поново зачепите отворено вино
Ако знате да флашу нећете довршити, држите је затвореном. Према Хоелу, боцу би требало да затворите након сипања сваке чаше јер ће се тако ограничити количина кисеоника који долази у контакт с вином.
Прочитајте још: Светски дан шампањца је био 31. децембра! А знате ли како је настало ово пиће за свечане прилике?
Држите боцу усправно, не положено
Ако је могуће, избегавајте положено складиштење вина јер након што је боца отворена, усправни положај такође помаже да се процес оксидације успори. Имајте при руци и пар мањих боца за вино (од 375 мл). То саветује за оне прилике кад не можете да попијете више од пола флаше јер, чак и ако мања флаша није напуњена до врха, у њој ће остати мање места за ваздух него ако три дцл вина оставите у боци од литре.
Чувајте отворено вино на хладном и тамном месту
Кисеоник, напомиње Хоел, није једини фактор који може да уништи вино, битни су и светлост и температура, па он саветује да отворену флашу вина држите подаље од дневне светлости и чувате испод собне температуре.
Прочитајте још: ТРАДИЦИОНАЛНО СРПСКО ПИЋЕ НА КРСНИМ СЛАВАМА: Кувана ракија, шумадијски чај или само "врућа"
- Фрижидер је најбоље место за чување отвореног вина јер хладноћа успорава процес оксидације, будући да се на нижим температурама молекули споро крећу - објаснио је. То важи и за црно и за бело вино, али само за отворене боце - дуготрајно се не препоручује да се вино чува у фрижидеру.
Набавите конзерватор или вакуумску пумпу
Сомелијер каже да је већини људи за личне потребе довољно да набаве вакуумску пумпу за вино која се може купити јефтино, а ради тако да уклања вишак кисеоника из отворене боце.
Како ћемо знати да ли се отворено вино покварило?
Ако сте икад оставили чашу вина напољу преко ноћи, познат вам је слаткасти и помало кисели мирис вина које више није добро. Ипак за вина која су правилно ускладиштена, знакови могу бити суптилнији.
Прочитајте још: КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ
Према Хоелу, оно ће кад одстоји брзо почети да мења боју и укус, а ароме ће се због кисеоника појачати. Исто тако, црна вина почеће да тамне до смеђих и цигластих тонова, док ће бела постајати све више жута. Осим тога, код црних вина свеже ноте ће заменити "орашасте", а бела ће развити киселкаст укус.
- Чак и ако предузмете све горе наведене кораке, вино у отвореној флаши може да буде добро максимално три до пет дана; након тога га наравно можете искористити у кухињи, код спремања разних варива, умака или маринада - рекао је сомелијер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ