Ако се роштиљ и шерпа не оперу одмах остаје тврдокорна масноћа која се не може скинути куповним детерџентима.
Ако се догоди да вам загоди шерпа, на дно сипајте три прста воде, па у њој растворите мало прашка за пециво. После 15 минута шерпу уобичајено оперите. Уколико је дно много загорело ставите и мало детерџента, затим добро истрљајте жицом за рибање посуђа.
Прочитајте још: МЕСО мора да се одмори, а МАЈОНЕЗ треба да се умори
Постоји и други начин. У загорелу шерпу сипајте две шољице воде, затим и три кашике сирћета, па ставите на шпорет. Када вода прокључа, склоните шерпу са рингле и ставите соду бикарбону. Након пет минута проспите течност и дно орибајте грубом страном сунђера. Уколико на дну и даље има наслага, додајте још мало соде бикарбоне, па загорели слој орибајте жицом за судове.
Сода бикарбона може да "опере" загорелу шерпу.
Роштиљање је право задовољство у ово доба године, али после укусног оброка треба добро очисити решетке на којима сте пекли месо. Као средство за уклањање масноће и прљавштине са роштиља можете да користите сирће.
Сирће је најбољи природни детерџент.
У боцу са распршивачем сипајте две чаше сирћета и исто толико воде. Испрскајте решетке роштиља са обе стране док их добро не натопите и оставите да се суше најмање 10 минута. У међувремену пролијте остатак течности из боце и напуните је само сирћетом. Испрскајте алуминијумску фолију, а затим њоме истрљајте унутрашњост роштиља. После тога није потребно испирање.
Прочитајте још: Редовно бришите НАОЧАРЕ, перите завесу за туш, баците СУНЂЕР за судове, а ПИВОМ уклоните флеке
Уколико сте изгребали ламинат док сте премештали ствари у кући, не брините се, јер је оштећења могуће лако уклонити. И то помоћу језгра ораха. Све што треба да урадите је да орахом добро истрљате огреботине или светле мрље на поду. Ламинат ће упити уље језгровитог воћа и оштећења неће бити видљива.
Овај трик помаже да успешно уклоните и дубље огреботине, не само оне мале и плитке. На исти начин пробајте да се решите оштећења на намештају, орману, столовима, столицама...