Вероватно сте чули тврдње лекара да маслиново уље треба користити у салатама, а никада за печење и пржење.
Једна од већих заблуда у кулинарству је та да не би требало пржити, кувати или пећи на маслиновом уљу, већ да је исправно користити га само хладно.
Прочитајте још: ЧАРАПИЦА за шољу: Прави се ЛАКО, ево ОВАКО (ВИДЕО)
Научно је доказано да маслиново уље добро подноси температуре више од 190 степени (девичанско и 191 степен, а екстра девичанско не мења својства чак до температуре од 207 степени). Овим је доказано да маслиново уље можемо употребљавати буквално у свим врстама термичке обраде.
Кључ је у температури уља, а не у уљу!
Ипак, идеална температура пржења хране је око 180 степени, када екстра девичанско маслиново уље уопште неће променити хемијски састав. Ради поређења, температуре уља које се развијају у фритезама за пржење износе између 175 и 190 степени.
Прочитајте још: Један за купус салату, други одличан уз тропско воће... Шта све нисте знали о ЗАЧИНИМА?
Међутим, посматрано са нутриционистичке стране, лековита својства маслиновог уља најснажнија су када се користи хладно или лагано загрејано, због очувања ароме и боје, фитонутријената и противупалних дејстава.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ