Verovatno ste čuli tvrdnje lekara da maslinovo ulje treba koristiti u salatama, a nikada za pečenje i prženje.
Jedna od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.
Pročitajte još: ČARAPICA za šolju: Pravi se LAKO, evo OVAKO (VIDEO)
Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni (devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni). Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.
Ključ je u temperaturi ulja, a ne u ulju!
Ipak, idealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni.
Pročitajte još: Jedan za kupus salatu, drugi odličan uz tropsko voće... Šta sve niste znali o ZAČINIMA?
Međutim, posmatrano sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU