Nije retkost da nam začini stoje i po nekoliko godina u kuhinjskom ormariću
Vrlo je moguće da u kuhinji imate teglicu kurkume, origana ili semenki lana za koje se više ne sećate tačno ni kada ste je kupili. Upotrebili ste je jednom ili nijednom i pomalo zaboravili na nju, a sada kada vam je potrebna – niste sigurni možete li da je koristite.
Mogu li začini da se pokvare? Koliko dugo smeju da se koriste? Za početak, zavisi jesu li mleveni ili ne...
Kako piše medicinska platforma Healthline, američka Uprava za hranu i lekove definiše začine kao "aromatične biljne supstance, u celom, izlomljenom ili mlevenom obliku, čija je funkcija u ishrani da doda ukus, a ne da bude sama ishrana".
U kulinarskom svetu, obično se začini prave od osušenog korena, kore ili stabljike neke biljke, dok je začinsko bilje sušeno ili sveže lišće biljke.
Koji je rok trajanja začina?
Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, način obrade i skladištenje.
Na primer, sušeni začini obično traju duže od sušenog bilja, a što je začin "puniji", odnosno celovit i manje obrađen – duži mu je rok trajanje.
Healthline navodi sledeće rokove trajanja.
Sušeno bilje obično traje od jedne do tri godine, a tu spadaju:
- bosiljak
- origano
- majčina dušica
- ruzmarin
- lovorov list
- mirođija
- peršun
- nana
- žalfija
Mleveni ili začini u prahu obično traju od dve do tri godine. Uobičajeni primeri su:
- đumbir u prahu
- beli luk u prahu
- mleveni cimet
- čili u prahu
- kurkuma
- mlevena paprika
- mleveni kardamom
- suvi začin
Celi, odnosno nemleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manje njihove površine izloženo vazduhu, svetlosti i vlazi, što im omogućava da zadrže aromatična ulja i jedinjenja duže nego mlevene verzije.
Ako se čuvaju pravilno, celoviti začini mogu da traju do četiri godine, a primeri su:
- cela zrna bibera
- korijander
- komorač
- kumin
- kim
- muskatni oraščić
- karanfilić
- štapići cimeta
Izuzetak od svih pravila je so, koja može da se koristi neograničeno, tvrdi Healthline.
Kako da znamo jesu li se začini pokvarili?
Sušeno bilje i začini se obično ne kvare u uobičajenom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio ukus, snagu ili boju, pa je, tvrdi pomenuti medicinski portal, malo verovatno da ćete se razboleti ako konzumirate pokvaren začin.
Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datum do kada ih je najbolje upotrebiti, što označava vremenski okvir u kom će oni zadržati najsnažiji ukus i kvalitet.
Naravno, oni kojima je taj rok istekao neće dati takav ukus kao svežiji začin.
Ako niste sigurno koliko dugo imate neki začin, možete jednostavnim testom da utvrdite da li bi trebalo da ga koristite tako što ćete pregledati njegov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu po dlanu: ako je miris i/ili ukus slab, vreme je da ga zamenite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU