Oglas
· · Komentari: 0

Koji su rokovi trajanja RAZLIČITIH ZAČINA: Postoji jednostavan način da utvrdite da li su i dalje pogodni za upotrebu

Nije retkost da nam začini stoje i po nekoliko godina u kuhinjskom ormariću

1691572541_shutterstock_577601638.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Vrlo je moguće da u kuhinji imate teglicu kurkume, origana ili semenki lana za koje se više ne sećate tačno ni kada ste je kupili. Upotrebili ste je jednom ili nijednom i pomalo zaboravili na nju, a sada kada vam je potrebna – niste sigurni možete li da je koristite.

Mogu li začini da se pokvare? Koliko dugo smeju da se koriste? Za početak, zavisi jesu li mleveni ili ne...

Kako piše medicinska platforma Healthline, američka Uprava za hranu i lekove definiše začine kao "aromatične biljne supstance, u celom, izlomljenom ili mlevenom obliku, čija je funkcija u ishrani da doda ukus, a ne da bude sama ishrana".

U kulinarskom svetu, obično se začini prave od osušenog korena, kore ili stabljike neke biljke, dok je začinsko bilje sušeno ili sveže lišće biljke.

Koji je rok trajanja začina?

Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, način obrade i skladištenje.

Na primer, sušeni začini obično traju duže od sušenog bilja, a što je začin "puniji", odnosno celovit i manje obrađen – duži mu je rok trajanje.

Healthline navodi sledeće rokove trajanja.
 

Sušeno bilje obično traje od jedne do tri godine, a tu spadaju:

  • bosiljak
  • origano
  • majčina dušica
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • mirođija
  • peršun
  • nana
  • žalfija

Mleveni ili začini u prahu obično traju od dve do tri godine. Uobičajeni primeri su:

  • đumbir u prahu
  • beli luk u prahu
  • mleveni cimet
  • čili u prahu
  • kurkuma
  • mlevena paprika
  • mleveni kardamom
  • suvi začin

Celi, odnosno nemleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manje njihove površine izloženo vazduhu, svetlosti i vlazi, što im omogućava da zadrže aromatična ulja i jedinjenja duže nego mlevene verzije.

Ako se čuvaju pravilno, celoviti začini mogu da traju do četiri godine, a primeri su:

  • cela zrna bibera
  • korijander
  • komorač
  • kumin
  • kim
  • muskatni oraščić
  • karanfilić
  • štapići cimeta

Izuzetak od svih pravila je so, koja može da se koristi neograničeno, tvrdi Healthline.

Kako da znamo jesu li se začini pokvarili?

Sušeno bilje i začini se obično ne kvare u uobičajenom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio ukus, snagu ili boju, pa je, tvrdi pomenuti medicinski portal, malo verovatno da ćete se razboleti ako konzumirate pokvaren začin.

Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datum do kada ih je najbolje upotrebiti, što označava vremenski okvir u kom će oni zadržati najsnažiji ukus i kvalitet.

Naravno, oni kojima je taj rok istekao neće dati takav ukus kao svežiji začin.
Ako niste sigurno koliko dugo imate neki začin, možete jednostavnim testom da utvrdite da li bi trebalo da ga koristite tako što ćete pregledati njegov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu po dlanu: ako je miris i/ili ukus slab, vreme je da ga zamenite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas