Већ у маркету можете препознати намирнице које су заиста свеже од оних који то нису
Многи од нас не знају да када купујемо намирнице неке заиста јесу свеже, док другима само што није истекао рок. Иако на многим намирницама пише рок трајања, по самим производима можемо да оценимо да ли су свеже или не. Можда до сада нисте знали како правилно да оцените да ли су одређени производи свежи, али крајње је време да то научите. Већ у маркету можете проверити који производи су свежији од других, док код појединих ипак морате да сачекате да дођете кући.
1. Јаја
На основу изгледа самих јаја, не можемо одмах установити да ли су свежа или не, тако да нам преостаје да верујемо датуму са амбалаже или самој речи продаваца са пијаце. Када се јаја разбију, по мирису јасно можемо да претпоставимо које јаје је покварено, али да ли сте знали и следећи трик? Јаје које је свеже, када се разбије, његово жуманце ће стајати по средини беланца. С друге стране јаје које није толико свеже је при разбијању такво да његово жумаце увек бежи лево или десно у крај. По томе знате која су свежија јаја.
2. Авокадо
Ову воћку можете да процените још у маркету. Погледајте његов “реп”, па покушајте да га “скинете”, ако то можете лако да учините значи да је авокадо свеж. Ако се “реп” тешко вади, то значи да плод још није зрео, па сачекајте још мало или бирајте други.
3. Бундева
Како бисте сазнали колико је добра бундева коју држите у рукама, куцните по њој и слушајте звук. Ако звучи као да је унутра празно, овај производ вреди купити. Са спољашње стране, она би требало да изгледа чврсто.
4. Јогурт
Понекад бацамо производе који су још добри за јело. На пример, када се на врху јогурта појави слој течности, овај производ се још може користити. Ово је сурутка која има храњиве свари. Производ је и даље сигуран за јело, тако да га можете једноставно промешати само и наставити да га пијете.
5. Риба
Увек проверите текстуру свеже рибе. Притисните њено тело прстом ка доле. Месо би се након овога требало вратити у пређашњи облик, а крљушт треба бити чврста и напета. Такође, не заборавите погледати риби у очи, оне би требало да буду без белог слоја и не би требало бити упале у главу.
6. Пилетина
При одабиру пилетине одлучите се за комаде око којих нема пуно течности. Ако извадите смрзнуту пилетину из замрзивача и око производа има пуно леда као да пилетина лежи у залеђеној води, то месо више није сигурно за јело. Осим тога, избегавајте пилетину чија је кожа превише црвена.
7. Кокосово уље
Лако је открити присутност нечистоћа у кокосовом уљу. Ставите га у фрижидер на 30 минута. Кокосово уље ће постати чврсто, а друга уља која садрже штетне ствари ће се одвојити и појавити као засебан слој.
8. Лук
Узмите лук и проверите како изгледа испод првог слоја коре. Ако видите мрље које изгледају као да је кора избледела, то значи да на луку има плесни. Боље да не купујете ово поврће.
9. Лимун
Лако је одредити зрелост лимуна на први поглед. Богата жута боја и глаткоћа коже знакови су по којима можете препознати да је воће зрело. Бледожута боја и зеленкаста нијанса значе да је боље да лимун не купујете.
10. Кафа
Љубитељима кафе савјетује се да не купују млевену кафу јер је овај производ који воле многи људи често покварен. Тешко је рећи шта се тачно налази у овом праху. У самлевену кафу могу се додати разни прахови кокице и пиљевина. Да бисте то избегли, можете купити кафу у зрну и самлети је сами како бисте увек имали проверен и чист јутарњи напитак.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ