Киноа може слободно да се користи као замена за пиринач у комбинацији са свежим поврћем
Ова јужноамеричка житарица некада је називана и "златом Инка" будући да је била на цени као извор снаге и издржљивости за ратнике. Као и амарант (штир), киноа се сврстава у тзв. псеудожитарице јер, иако не припадају групи житарица, њихове семенке подсећају на житарице и користе се на сличне начине као житарице.
Киноа је богата беланчевинама, аминокиселинама, непробављивим влакнима, фосфором, магнезијумом, цинком, бакром, манганом и гвожђем, а могу је без проблема конзумирати и особе алергичне на глутен. У продавницама здраве хране можете је наћи у белој и црвеној варијанти.
Прочитајте још: Доручак у коме ћете уживати: Једноставан начин да спремите ХРСКАВУ СЛАНИНУ
Кување киное уопште није тешко. Најпре је треба опрати, а неки кувари препоручују и да је потопите на 5-10 минута. Затим се киноа налива водом у односу 2:1, чека се да прокључа и кува се на тихој ватри око 15 мин. За то време киноа ће да набубри и да се увећа чак 4 пута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ