Четири грешке скоро сви праве када замрзавају храну
Да ли је ваш замрзивач понекад толико пун хране да не знате ни шта је унутра? Храна коју замрзнете заправо може да траје прилично дуго, али услов је да је правилно замрзнете. Али ако желите да ваша храна задржи свој укус и текстуру, морате да се побринуте да је правилно замрзнете и да не правите једну од ових грешака на које упозоравају стручњаци, пише Селф.
Замрзавате погрешну храну
Никада немојте замрзавати храну која је на ивици кварења. Такође, храну одмрзните само једном и замрзните само једном. Неке намирнице су погодне за замрзавање. Сва јела која садрже скроб нец́е изгледати свеже када се одмрзну. Беланца ц́е потпуно променити текстуру и постати гумена, а млечни производи као што су млеко, јогурт и сир ц́е се вероватно одвојити. Кромпир ц́е постати брашнаст. У ствари, сво поврц́е, осим ако није брзо замрзнуто као оно које је купљено у продавници, лако ц́е постати кашасто.
Вруц́у храну стављате директно у замрзивач
Филип Тијерно, доктор медицине, клинички професор на одељењима за микробиологију и патологију у медицинском центру НИУ Лангоне, каже да је стављање вруц́е хране директно у замрзивач лоше јер може да снизи температуру вашег замрзивача и случајно делимично одмрзне осталу храну. Поновљено одмрзавање и замрзавање може подстац́и раст бактерија и озбиљно утицати на текстуру и укус ваше хране. Такође, може да изазове и прекомерно накупљање леда у вашем замрзивачу, што може бити мука за чишц́ење. Да бисте избегли све ово, он каже да увек треба да пустите храну да се загреје на собној температури пре него што је преместите у замрзивач. Само пазите да не остављате храну на собној температури дуже од два сата.
Не одлажете храну у праве чиније
Мери Лиз Рајт, МС, стручњак за безбедност хране, каже да је замрзавање хране у херметички затвореним чинијама кључно за очување њеног квалитета. Превелике посуде ц́е заузети много простора и нец́ете моц́и да одмрзнете само део замрзнуте количине. Такође, посуде неправилног облика ц́е оставити доста празнина између себе, а у тим празнинама би сигурно могао да се одложи још један оброк. Користите контејнере за које сте сигурни да се могу замрзнути и који се могу добро затворити. Остаци ц́е се брже смрзавати у плитким контејнерима, мање простора ц́е бити неискоришц́ено и могу се лепо слагати један на други. Најбољи начин да уштедите простор у замрзивачу је да користите кесе за замрзавање. Напуните кесу, избаците ваздух и ставите је у замрзивач док се не замрзне. Затим сложите делове вертикално један поред другог, као књиге. Добро је што можете обичним маркером написати шта је у којој торби.
Остављате храну у замрзивачу предуго
Професор Тиерно примец́ује да храна упакована у конвенционалне пластичне контејнере за складиштење или кесе за замрзавање обично траје само два до три месеца пре него што квалитет почне да се погоршава. Промена боје изазвана оксидацијом и промрзлинама у замрзивачу није опасна, али неправилно складиштење хране може да уништи укус и текстуру ваше хране, често до тачке када је више не вреди јести, каже стручњак. Колико год да је лепо држати храну у замрзивачу заувек, знајте да неке ствари једноставно нец́е имати исти укус након што дуго седите у задњем делу замрзивача. Професионални савет стручњака је да означите храну и напишете датум на њој пре него што је ставите у замрзивач, тако да можете пратити шта је унутра и колико дуго је тамо.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ