Постоји неколико значајних разлика.
Много људи мисле да су сода бикарбона и прашак за пециво иста или слична ствар, те их употребљавају често у исте сврхе у домаћинству.
Прочитајте још: Искусне жене знају: Супер трикови како да вам се накупља мање прашине у кући
Ипак, корисно је знати да су они различити по хемијском саставу и да не могу једно друго заменити јер имају другачије сврхе.
Шта је сода бикарбона?
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. У страним рецептима можете је пронаћи под именом "бакинг сода", а многи мисле да иста ствар као и прашак за пециво, односно "бакинг поwдер". Она је заправо базни менерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен диоксид па се користи за киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише Тхе Сун.
Прочитајте још: Радили смо погрешно: Ево како се правилно перу судови
Може се користити за чишћење прљавих душека, полираног потамњелог накита, а чак је ефикасна и у чишћењу судопере.
Шта је прашак за пециво?
Иако је сличан, прашак за пециво се састоји од бројних елемената - један од њих је натријум бикарбонат. За разлику од натријум бикарбоната који захтева активирање киселине и течности, прашку за пециво је потребна само течност.
Прочитајте још: Направите сами маску за суву косу и кожу: Откријте сва благотворна дејства КЕФИРА
Као што и само име говори, прашак за пециво користи се у кухињи за разнерецепте. Користи се за повећање запремине и олакшавање текстуре печених производа, а састоји се од креме од тартара и додатака попут кукурузног брашна или пиринчаног брашна које упија влагу. Будући да прашак за пециво већ садржи киселину, у великој мери је претходно упакована верзија натријум бикарбоната - тако да му генерално треба додати воду само за исту реакцију. Иако се користи за сличну храну као натријум бикарбонат, неки људи имају и другу употребу за њега. Може се користити и у нези лепоте, те е може користити за прављење сувог шампона.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ