Овај рецепт традиционално примењују у монашкој кухињи Хиландара и са задовољством га делимо са вама
Тестенина је многима омиљено јело, а током посних дана сви потајно жуде за њом, не знајући да постоје изврсни рецепти за брзо припремање посне, а врло укусне тестенине.
Потребно вам је:
Паковање посне тестенине (широки чипкасти резанци, или по жељи) – маслиново уље – сунцокретово уље – стари хлеб – со – тахини (или таан, сусамов маслац, ког можете купити у свакој здравој храни. Купује се у теглицама и одличан је и као посни намаз за доручак или вечеру). А можете га направити и сами.
Припрема:
Обарите тестенину у кључалој води, са мало соли и зејтина. Скуване и оцеђене резанце, још док су врући, прелијте маслиновим уљем, и благо пропрженим мрвицама од хлеба. У Хиландру се, а тако би требало да буде и у свакој кући, хлеб никада не баца.
Пред сервирање, резанци се прелију тахином. Тако резанци добијају укус, али и боју. То је грчки намаз, и наша православна монашка браћа га користе на Светој гори, сходно поднебљу, а и постан је. Ако тахини пак, правите сами, ево како то можете учинити:
Тахини рецепт: 200 г сусама мало пропечете у тигању са дебљим дном (али строго водите рачуна да не загори сусам, јер тахин онда буде горког укуса). Пропржени сусам стављате у блендер, додајете мало маслиновог уља, посолите, па блендирате и тако постепено са уљем и мешањем, док се не згусне довољно да би лепо могао да се размазује.
Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ