Мешавина соли, уља и других састојака може свако месо да учини укуснијим само ако се правилно користи
Злата вредни савети пред први мај. Ако их примените, бићете херој роштиља и побраћете све похвале.
Када се направи правилно, маринада додаје сјајан укус месу и поврћу. Маринада је одличан начин да месо учинимо укуснијим и мекшим, али ако месо маринирамо неправилно, направићемо потпуну пропаст - каже познати роштиљ мајстор Реј Лемп и додаје да су односи састојака, време и техника кључни фактори који праве разлику између гњецавог или сувог комада меса, пуног укуса или његовог потпуног одсуства.
Маринада је, у суштини, мешавина соли, киселине и масноће.
Свака врста меса захтева други однос ова три састојка. Со ће сувљим комадима меса омогућити да остану дуже сочни, али ако "омашите", друге комаде меса ћете уништити.
Прочитајте још: ТРИ МАРИНАДЕ за савршен роштиљ - Класика, Тексас или Егзотика, избор је ваш!
"Ова течност може да буде веома једноставна, или комплексна, пуна ароматичних састојака. Најважније је да месу дода укус, а ту на сцену ступа со. Права количина активира укус меса, али превише соли извлачи течност и усољава месо", рекао је он.
"Златна размера је - две шоље уља, пола шоље киселине и једна кашичица соли", каже Кристофер Артуро, инструктор на Кулинарском институту.
Фото: Unsplash
Маснији комад говедине, рецимо, много ће боље проћи у маринади са више киселине и соли. И обрнуто, немаснији комад захтева више масноће, а мање киселине и соли.
"Ако маринирате свињетину, немојте направити грешку. Помислићете, свињетина је маснија, већ има укус и нећете додати довољно киселине. Али она је кључна како би омекшала влакна меса и учинила га сочнијим", рекао је Артуро.
Ако маринирате рибу, со додајте буквално у последњих неколико минута, јер је месо рибе деликатније и брзо ће се распасти ако се маринира колико и црвено месо.
"Немојте ставити сок лимуна, већ изрендајте корицу. На тај начин добићете укус и арому, а киселина неће 'скувати' нежно месо рибе", рекао је он.
Прочитајте још: Травелланд СЕНЗАЦИЈА: Луксузни хотели на Ситонији на попусту до 30.4.
"У маринаду ставите маслиново или сунцокретово уље, потом сок лимуна, или јогурт, сок наранџе или чак парадајза. Експериментишите са укусима, а ставите и ароматичне травке и зачине по избору", рекла је куварица Стар Меј.
"Ако вам се укус не допада док пробате маринаду, неће вам се допасти ни месо које је у њој одлежало. Додајте укус здробљеним белим луком, исеченим зеленим зачинима, изренданим ђумбиром и другим мирисним састојцима", рекао је кувар Ендрју Лим.
БОНУС ВИДЕО: