Сутлијаш или сутлија је врста слатког десерта, типичног за многе светске кухиње, који се добија кувањем пиринча у млеку на тихој ватри
Сутлијаш се једе топао или хладан, а често се служи уз додатке попут цимета, ваниле или коре лимуна. Дужим кувањем ослобађају се молекули скроба из пиринча који затим згушњавају млеко. Резултат је мекана кремаста маса у којој се и даље могу уочити појединачна зрна пиринча. Због таквог свог изгледа и сличности са пудингом, понекад се назива и пудингом од пиринча.
Прочитајте још: Чоколаднија и укуснија верзија ледених коцки: Са какао филом који се прави лакше и брже (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
При крају кувања се у сутлијаш додаје шећер, а затим се укус обогаћује додавањем цимета, ванилиног шећера, рендане чоколаде или неког воћа. Може да се служи врућ или хладан у чинији. Ова посластица се често среће у јеловнику српске, босанске, македонске, бугарске и турске кухиње. Био је популаран широм бивше Југославије, домаћице су га често правиле за десерт.
Састојци:
- 1 шоља пиринча
- 800 мл млека
- кесица ванилин-шећера
- шећер по укусу
- цимет
Прочитајте још: Помфрит от тикве: Искористите јесењу намирницу за прављење многима омиљеног јела
Припрема:
Пиринач ставите да се кува, па кад проври, смањите температуру, и постепено долијте још чашу воде. Мешајте да се не залепи за дно шерпе и не загори. Кад уври сва вода, додајте млеко мало по мало непрестано мешајући. Пиринач је скуван кад млеко постане густо. Тад додајте шећер и ванилин шећер, мешајте још минут-два на ватри. Пред послуживање сутлијаш поспите циметом.
БОНСУ ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ