Tokom sezone slava najbitnije je da pripremite proverene recepte za svako jelo
Počinje sezone slava, a najbitnija stvar na trpezi je svakako slavski kolač. Mnoge domaćice već imaju svoj recept za ovaj specijalitet, ali ukoliko niste zadovoljni svojim kolačem ili nemate proverenu recepturu, isprobajte ovaj način pripreme.
Potrebno je:
800-900 gr brašna
2 jaja
50 ml ulja
malo osveštane vodice (po mogućstvu)
1 kašika šećera
1/2 kg soli
500 ml mlakog mleka
300 gr kvasca
Pročitajte još: Narodna verovanja kažu da OVE STVARI SVETA PETKA NE PRAŠTA: Nikako ne radite ovo sutra
Priprema:
U vanglicu rastopiti kavasac sa šećerom, pa dodati jaje i malo žicom razmutiti. Dodati ostatak mleka i malo osveštane vodice, pola brašna i so. Zamesite varjačom, pa onda rukama. Umesiti srednje tvrdo testo.
Umešeno testo staviti u vanglicu pokriti i ostaviti na toplom oko 30 minuta. Zatim, testo izvrnuti na sto, malo izmesiti i odvojiti 4 jednake loptice i jednu malo manju. Jednake staviti u pleh koji ste obložili peh papirom. Na suprot jedna drugoj, unakrsno. Najmanju lopticu staviti u sredinu.
Odvojiti dve lopte, dobro ih izvaljati, pa od njih isplesti kiku. Staviti oko srednje loptice u plehu. Kako ćete dalje ukrašavati je stvar vaše mašte. Mogu se praviti grozdići, cvetići, listići itd.. Ukrašeni kolač premazati jajetom pa peći na 180 stepeni 45 min...Srećna Slava!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU