Slatko je nekada bilo obavezan deo svakog doma
Nekada se znalo da kada idete u goste domaćica vam s vrata obavezno nudi slatko. Ovo je tradicionalni srpski slatkiš, a tegle sa različitim ukusima su se uvek nalazile u špajzu.Napravite slatko od trešanja i služite gostima uz kafu ili kada želite da pojedete nešto slatko, a da je domaće.
Sastojci:
- 700 g trešanja
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 1 kesica vanilin šećera
- 400 ml vode
Recept za slatko od trešanja:
Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocede u cediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup. U sirup dodajte oceđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite penu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO