Переце можете јести док су топле, али и хладне
Састојци:
500 мл воде
40 г свежег квасца
1 кашика соли
1 кашика шећера
100 мл уља
1 кг брашна
Слани прелив:
200 мл воде
7 кашика брашна
1 пуна кашика соли
Припрема:
У топлу воду ставите измрвљен квасац и шећер, па добро промешајте. Додајте пола брашна, пола уља и со, и све добро сједините док не добијете глатку масу без грудвица. Затим додајте остатак брашна и умесите тесто. Понекад је довољно 950 г брашна, али циљ је да тесто буде глатко и средње тврдо, ни превише мекано ни превише тврдо, како би се переце лепо печиле.
Радну површину премажите са мало уља, а затим откидајте комаде теста (око 120 г сваки) и обликујте их у куглице. Ставите их на поуљени део, премажите са уљем и покријте пластичном кесом, па оставите да одстоје 20 минута.
Након што су куглице одстајале, сваку ваљајте у дугуљасту тракицу дужине око 80 цм. Спојите крајеве траке као да везујете чвор, па их пребаците у средину и окрените тако да спојеви буду са доње стране.
Када ставите да се пеку у другу тепсију радити остатак теста да вам не би прекисле ако их урадите у исто време све. Умутити воду, брашно и со, да маса буде нешто ређа од јогурта. Када су переце скоро печене овом масом ишарати переце па оставити да се допеку.
Овај рецепт је једноставан, али доноси савршене переце које ћете обожавати!
(Информер)
БОНУС ВИДЕО