Сјајан предлог за комплетан оброк
Уколико немате идеју за данашњи ручак, бакина кухиња има предлог за комплетан данашњи мени, "зачињен" десертом.
Прочитајте још: Салата без које не може да прође ни једна слава: Рецепт за оригиналну верзију настао је средином 19. века
Бела чорбица
Потребно је:
500 гр пилећег меса ( може и јунетина)
пуно поврћа
зрна бибер
мало сувог зачина
2 кашике киселе павлаке
1 жуманце
У лонац ставити пилеће месо додати поврће, шаргарепум целер пашкнат, карфиол, лист целера, зрно бибера мала главица црног лука и оставити ида кува на тихиј ватри. Кад се скува извадити решетком месо повадити месо и иситнити.
У чинију ставиити жуманце и пqавлаку и жицом измешати. Додавати по мало чорбе која ври неколило кутлача и онда вратити све у чорбу. Додати месо, со бибер першунов лист..Чорбица је готова
Сарма
Потребно је:
700 гр. млевеног меса
150 гр суве сланине
300 гр сувих ребара
100 гр пиринча
главица црног лука
4 чена белог лука
зачин
туцана паприка
алева паприка
кашика масти
листове лорбера
листови киселог купуса
Припрема:
На масти пропржити црни и бели лук додати сецлану сланину , затим зачин, паприку једну и другу, бибер измешати и додати у млевено месо које не пржимо. Све добро изједначити рукама. Вадити кашиком и завијати у листове киселог купуса сарме.
Ређати у дубљу шерпу усправно а у средину ставити сува ребра и лорбер.
Налити водом па шерпу са сармом кувати на тихој ватри око 2 сата...
Уз сарму обавезно бакина проја...
Васина торта
Потребно је:
За бисквит
7 кашика шећера
8 кашика ораха
2 кашике брашна
7 јаја
мало прашка за пецива
За фил:
300 гр млевених ораха
4 кашике прах шећера
млека мало
100 гр растопљене чоколаде
200 гр маслаца
Припрема:
Умутити јаја са шећером додати брашно са прашком за пециво орахе и добро изједначити. Пећи у плеху 28 цм на 200 степени Ц 20-25 мин. Охлађену торту пресећи на пола. Млевене орахе попарити додати растоплену чоколаду и умућен маслац са 2 кашике прах шећера. Ја сам додала пар капи рума. Све изједналити
Пола фила ставити у торту па поклопити другом половином и премазати другом половином.
Украсити шлагом, растопљеном чоколадом или сецканим орасима и лешницима.
Охладити 3-4 сата и сладити се.
Погача
Потребно је:
500 мл млека
30 гр квасца
1 кашичица шећера
мало соли
50 гр маргарина
800 гр брашна
200 гр сира
1 јаје
семенке сусама,, крупна со
Припрема:
Растопити квасац у мало млека са шећером па додати остатак млека и брашно и замесити средне тврдо тесто. Оставити да одмори и порасте.
Истрести на побрашњиен сто и оклагијом истањити премазати омекшаним маргарином и пресавити тесто неколико пута. Развити оклагијом поново. Исећи на коцке. У издробљен сир додати беланце и изједначити. У сваку коцкицу ставити кашичицу сира и увити у облику фишека. Ређати у подмазан плех или шерпу.
Прочитајте још: Да ли сте некада на овај начин користили РЕНДЕ? Сматра се да је овако једноставније (ВИДЕО)
Оставити покривену па премазати жуманцетом и посути сусамом. Пећи на 200 степени Ц око 50 мин. Пред крај покрити фолијом..
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ